Toeslagenaffaire

Kamer: absolute prioriteit voor aanpak uithuisplaatsingen toeslagenaffaire

12 mei 2022 22:40 Aangepast: 13 mei 2022 07:42
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en premier Mark Rutte. Beeld © ANP

De rechtsbescherming van kinderen en ouders moet zo snel mogelijk worden verbeterd. Die heeft bij de uithuisplaatsing van kinderen van gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire ernstig tekortgeschoten, vindt de Tweede Kamer. Het kabinet moet hier nu echt werk van maken.

Een van de manieren om dat te bereiken, is om kinderen het recht te geven om zich door een zelfgekozen steunpersoon uit het eigen netwerk te laten bijstaan, denkt het CDA. Kamerlid René Peters diende een motie in om te regelen dat de hulp van zo'n steunpersoon actief aan kinderen wordt aangeboden.

Prioriteit voor aanpak uithuisplaatsingen

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) staat daar welwillend tegenover. De Kamer stemt dinsdag over deze CDA-motie en de andere moties die in het debat over uithuisplaatsingen zijn ingediend. 

De aanpak van uithuisplaatsingen van slachtoffers van de toeslagenaffaire moet 'absolute prioriteit' krijgen, vindt de Kamer. Als gevolg van de toeslagenaffaire kregen Gerda en Jurgen hoge schulden. Ze besloten zeven jaar geleden de kinderen vrijwillig uit huis te plaatsen. Tijdelijk, dachten ze:

De Kamer wil ook weten hoeveel kinderen van gedupeerde ouders vrijwillig uit huis zijn geplaatst, dat wil zeggen; niet op last van de rechter. Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) diende daartoe een motie in. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) gaat zijn best doen om zoveel mogelijk data te verzamelen om hier inzicht in te krijgen, 'maar wat niet geregistreerd is, kan ik niet achterhalen', waarschuwde de bewindsman.

De oppositie gaf aan het einde van het debat aan het gevoel te hebben dat het kabinet nauwelijks iets verandert aan de situatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte wil niet meer macht geven aan team uithuisplaatsingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore