Kinderen gedupeerden toeslagenaffaire

Premier Rutte wil niet meer macht geven aan team uithuisplaatsingen

12 mei 2022 18:01 Aangepast: 12 mei 2022 20:44
Minister Weerwind en premier Rutte tijdens het debat. Beeld © ANP

Het ondersteuningsteam dat gedupeerden van de toeslagenaffaire helpt van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, moet van de Tweede Kamer verregaande bevoegdheden krijgen. Maar premier Rutte wil dat niet. Hij vindt dat het team, dat een paar weken bezig is, een kans moet krijgen.

Als het team nu wel meer bevoegdheden krijgt, 'breek je volledig in het stelsel in', zei Rutte in het Kamerdebat over de uithuisplaatsingen. "Dat leidt alleen maar tot vertraging."

De premier wil de bestaande oplossing 'een kans geven'. De teamleden willen dat volgens hem zelf ook. De eerste ervaringen zijn positief. "Geef dat team een paar maanden een kans. Als wij merken dat het wel nodig is om verdere juridische onderbouwing te geven, dan doen we dat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk herbeoordeling huidige uithuisplaatsingen kinderen toeslagenouders

Forse kritiek

De kritiek op het kabinet tijdens het debat was fors. Alle partijen noemden de situatie met de uithuiszettingen en de vele vragen die daar tot dusver over blijven bestaan, pijnlijk. Ook het feit dat nog geen enkel kind is teruggeplaatst bij ouders, noemden partijen onthutsend.

Rutte begon zijn termijn daarna dan ook door medeleven te tonen voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen. "Uithuisplaatsing van je kind is een absolute nachtmerrie voor elke ouder. En daarom staan we hier vandaag allemaal met een zwaar gemoed", zei Rutte.

"De kinderopvangaffaire heeft gezinnen in financiële problemen gestort, waardoor velen uiteindelijk in een moeras van ellende zijn beland."

Geen deadline

Ondanks forse kritiek op de onwil van Rutte, zoals een aantal oppositiepartijen de weigering noemde om de ondersteuningsteam geen doorzettingsmacht te geven, bleef de premier bij zijn standpunt. "Het is onverstandig om nu in te grijpen in de taken van het ondersteuningsteam. Als de Kamer het anders wil, moet die maar met moties komen."

Rutte wil ook niets weten van een deadline waarop alle uithuisplaatsingen opnieuw zijn beoordeeld. "We kunnen die herbeoordelingen voor een bepaalde datum niet toezeggen."

Uithuisplaatsing in toeslagenaffaire toch los onderzocht

Het kabinet staat er toch voor open een losse, onafhankelijke commissie onderzoek te laten doen naar uithuisplaatsingen van kinderen wier ouders gedupeerd zijn in het toeslagenschandaal. De Kamer vraagt al langer om onafhankelijk onderzoek naast het onderzoek dat door de inspecties wordt gedaan, maar tot nu toe ging het kabinet daar niet toe over.

In debat over de uit huis geplaatste kinderen, zei minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) toch gehoor te geven aan 'de wens om een onafhankelijke commissie, een andere commissie' in het leven te roepen die dit onderzoek gaat doen. Zo'n commissie moet 'het verband tussen de toeslagenaffaire en de uithuisplaatsing' onderzoeken en kijken naar de 'manier waarop problemen zijn veroorzaakt of elkaar hebben versterkt', aldus Weerwind.

RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore