Woede om trage overheid

Kamer wil uithuisplaatsingen toeslagenaffaire snel opnieuw laten beoordelen

12 mei 2022 15:33 Aangepast: 12 mei 2022 16:48
Kamerlid Pieter Omtzigt, met op de achtergrond onder andere premier Rutte, Beeld © ANP

De Tweede Kamer is gefrustreerd over het trage overheidsoptreden rond de uithuisplaatsingen van kinderen van toeslagenouders. Een Kamermeerderheid wil dat die uithuisplaatsingen zo snel mogelijk worden herbeoordeeld, zodat de kinderen spoedig herenigd kunnen worden met hun ouders. Dat werd duidelijk tijdens het debat met premier Rutte over de pijnlijke kwestie.

Als uit de herbeoordeling blijkt dat het nog te vroeg is om de kinderen weer thuis te laten wonen, moet op zijn minst het contact tussen ouders en kinderen worden hersteld. Dat vindt een grote Kamermeerderheid, waaronder ook coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. Een voorstel van de PVV om de herbeoordeling voor 1 juli afgerond te hebben, krijgt ruime steun.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De pijnlijke kwestie over uithuisgeplaatste kinderen: zes vragen

Ongeloof

Van de 1675 kinderen die sinds 2015 uit huis zijn geplaatst, woonden er 555 eind 2021 nog steeds niet bij hun ouders of verzorgers. De Kamer is daar vol ongeloof over en wil dat ze zo snel mogelijk worden geholpen.

Want dat is veel te lang niet gebeurd, vindt de Kamer. In oktober vorig jaar werd al duidelijk dat het probleem speelde. Toen werd bekend dat zeker 1115 kinderen van gedupeerden door de kinderopvangtoeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst. Gisteren bleek dat het om zeker 1675 kinderen ging.

Schamen

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die een grote rol speelde bij het onthullen van de toeslagenaffaire, wees erop dat 'er nog geen kind terug is door de acties van het kabinet'. En dat is onverteerbaar volgens het Kamerlid, juist ook omdat het kabinet vorig jaar is gevallen over de toeslagenaffaire.

"Schaamt u zich daar niet voor?", zei GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld tegen Rutte. "Geen greintje menselijkheid, geen spoortje medeleven", zei DENK-Kamerlid Farid Azarkan over het overheidsoptreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst, veel meer dan gemeld

Groot, lelijk en veelomvattend

"Het leed dat de overheid deze mensen heeft aangedaan is zo groot, zo lelijk en zo veelomvattend dat geen enkele vorm van compensatie passend is", zei PvdA-Kamerlid Khadija Arib. "Het onvermogen van het kabinet om daar recht aan te doen, is ronduit beschamend."

Tijdens het debat was er ook nog ophef over de bijdrage van de VVD. Namens de coalitiepartij sprak een nieuw VVD-Kamerlid, Ruud Verkuijlen. Omdat het zijn eerste optreden in de plenaire zaal was, mogen andere Kamerleden hem volgens de traditie geen vragen stellen.

SP-leider Lilian Marijnissen zei het 'ongepast' te vinden dat de VVD over dit onderwerp iemand het woord liet voeren aan wie geen vragen konden worden gesteld. Omtzigt vroeg Verkuijlen of die toch vragen wilde beantwoorden na zijn inbreng. Maar de VVD'er gaf aan dat hij graag aan de traditie wilde vasthouden.

Respectloos

Ouders op de publieke tribune gaven aan dat ze dat 'respectloos' vonden van de VVD. Sommigen vertrokken om die reden. Anderen, die ook wegliepen, zeiden dat dat niet bewust was. Nadat Verkuijlen was uitgesproken, keerden ze terug naar de tribune.

Marijnissen wees, nadat Verkuijlen had gesproken, op de lege tribune. "Heeft Verkuijlen bijgedragen aan het herstel van vertrouwen?", vroeg ze. "Ik schaam me hartstikke dood", zei Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

Bij hervatting van het debat zei Verkuijlen dat hij een 'inschattingsfout' had gemaakt om geen onderbrekingen en vragen toe te staan tijdens zijn 'maidenspeech'. Hij nam opnieuw plaats achter het spreekgestoelte om vragen van andere Kamerleden te beantwoorden.

RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore