Wettelijk regelen

Kamer wil Russische bedrijven weren bij gaswinning op Noordzee

11 mei 2022 03:29 Aangepast: 11 mei 2022 08:21
Gaswinning op de Noordzee, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn Russische bedrijven niet langer welkom bij gaswinningsprojecten op de Noordzee. Ook bedrijven die samenwerken met Rusland, moeten geweerd worden. Een voorstel van de VVD om dit mogelijk te maken, kan vandaag op brede steun in de Tweede Kamer rekenen.

VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het initiatief genomen om Russische bedrijven op de Noordzee te weren. Hij legt aan RTL Nieuws uit dat dit voorstel voortkomt uit 'bittere noodzaak om onze afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen'.

'Misdadige oorlog'

Niet alleen voert Rusland volgens de VVD'er een 'misdadige oorlog in Oekraïne', het land probeert volgens Van Wijngaarden ook op allerlei manieren in Nederland te spioneren en projecten te saboteren.

De politicus heeft in het bijzonder aandacht voor de Russische gasgigant Gazprom, die mogelijk betrokken zou zijn bij de pogingen om 'essentiële en vitale infrastructuur te verstoren'. Volgens de VVD'er heeft Gazprom verkeerde bedoelingen. "Dat betekent dat je dat soort Russische bedrijven ook moet weren uit de Noordzee", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD wil het mogelijk maken om versneld naar gas te boren in de Noordzee

Volgens Van Wijngaarden is 'gaswinning op de Noordzee van essentieel belang'. "Dus moeten we wettelijk regelen dat Russische bedrijven, ook als ze onderdeel zijn van een groter samenwerkingsverband, worden uitgesloten van nieuwe gaswinningsprojecten op de Noordzee."

'Gazprom de pas afsnijden'

Als die wettelijke mogelijkheden er nu nog niet zijn, moet de Kamer er alles aan doen om de wet snel aan te passen. "We moeten Gazprom de pas afsnijden", zegt Van Wijngaarden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel of niet in roebels betalen voor Russisch gas? Zo werkt Poetins geitenpaadje

Al eerder besloot de Duitse overheid om dochterbedrijven van de Russische energieleverancier Gazprom onder curatele te stellen. Zo willen de Duitsers controle houden over de gastoevoer naar Duitsland. 

Kamermeerderheid

De Tweede Kamer bespreekt de gaswinning op de Noordzee vandaag. Het voorstel van Van Wijngaarden kan op een meerderheid in de Kamer rekenen. Eerder stelde Van Wijngaarden al voor om zelf versneld naar gas te boren op de Noordzee. 

Bekijk ook: zet de gaskraan in Groningen maar weer open

Laten we de Groninger gaskraan maar weer opendraaien, de Groningers meer dan ruimhartig compenseren en geen Russisch gas meer importeren. Het kan, maar we doen het niet. In deze video legden we vorige maand uit waarom dat is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore