Ga naar de inhoud
Tóch geen heffing

Tweede Kamer fluit landbouwminister terug: geen vleesbelasting

Geen extra heffing op vlees, zegt de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil niet dat er een extra belasting komt op vlees. Een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo'n vleestaks niet in te voeren.

Staghouwer kondigde eerder dit jaar een onderzoek aan naar een vleestaks, omdat die volgens hem mensen zou kunnen aansporen tot gezondere en duurzamere keuzes. De opbrengst zou wat de ChristenUnie-bewindsman betreft gebruikt kunnen worden om boeren te helpen duurzamer te gaan produceren.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet onderzoekt invoeren heffing op vlees

Gezondere voedingskeuzes

Een vleestaks zou volgens Staghouwer nauw aansluiten bij andere belastingmaatregelen die het kabinet wil nemen om gezondere voedingskeuzes te stimuleren. Zo is in het coalitieakkoord afgesproken dat er een suikertaks komt op frisdranken en dat de btw op groente en fruit op termijn omlaag gaat naar 0 procent.

De coalitiepartijen VVD en CDA lieten direct al weten dat zij een vleestaks te ver vinden gaan. Zeker nu de prijzen van dagelijkse boodschappen al in recordtempo stijgen vinden zij zo'n lastenverzwaring geen begaanbare weg. Ook SP, SGP, DENK, FVD, JA21, BIJ1, BBB, Groep Van Haga en Pieter Omtzigt steunen de oproep van de PVV.

Bekijk ook: Kweekvlees, echt vlees, maar zonder een dier te slachten

01:33
Er komt geen echte koe bij kijken, maar toch is het koeienvlees. In Delft maken ze in het laboratorium van Meatable braadworsten van kweekvlees.
Kaag:
Lees ook:
Kaag: 'Belasting op vliegtickets kan nog hoger worden'