Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft voor een verhoging gestemd van de maximale straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar. De Kamer doet dat omdat het vindt dat het gat tussen de maximale straf voor moord - 30 jaar of levenslang - en voor doodslag - 15 jaar - te groot is.
De coalitie is verdeeld over wetsvoorstel: VVD en CDA zijn voor de verhoging. D66 is tegen. De ChristenUnie wilde liever een verhoging naar 20 jaar, maar omdat dat voorstel het niet haalde, stemde het uiteindelijk ook voor een verhoging naar 25 jaar, net als de SP.
20 jaar straf
PVV, JA21, SGP, Groep van Haga, Forum voor Democratie, DENK en Liane den Haan steunden zonder voorbehoud de verhoging naar 25 jaar.
GroenLinks diende een amendement op het wetsvoorstel in, om de maximale strafmaat niet naar 25 maar naar 20 jaar te verhogen. D66, ChristenUnie, Volt en SP zetten ook hun handtekening onder dat voorstel, maar dat haalde dus geen meerderheid.
Strafgat
Van doodslag is sprake als een dader met opzet en in een opwelling het slachtoffer om het leven bracht. Bij een veroordeling voor moord is bewezen dat de dader daadwerkelijk vooraf heeft nagedacht over zijn daad. In 2006 werd de maximumstraf voor moord verhoogd van 20 naar 30 jaar, of levenslang.
De hele Kamer is het eens met justitieminister Dilan Yeşilgöz dat het huidige 'strafgat' van 15 jaar tussen de twee misdrijven te groot is terwijl ze in de praktijk soms dicht tegen elkaar aan liggen en veel leed veroorzaken bij nabestaanden. De minister vindt een strafgat van 10 jaar nog steeds te groot en houdt vast aan 25 jaar cel als maximum.
Moord op Hümeyra
Een verhoging van de strafmaat voor doodslag wordt al jaren besproken, maar kwam in een stroomversnelling naar aanleiding van de rechtszaak tegen de moordenaar van Hümeyra. Dit Rotterdamse meisje werd eind 2018 op haar school van dichtbij met zeven kogels doodgeschoten door haar ex-vriend, nadat hij haar maandenlang had gestalkt en met de dood had bedreigd.
De rechtbank veroordeelde hem tot 14 jaar cel en tbs, wegens doodslag. Familie en vrienden ontstaken in de rechtbank in grote woede, omdat zij de straf te laag vonden en overtuigd waren van moord. In hoger beroep ging het gerechtshof wel uit van moord en werd 20 jaar cel en tbs opgelegd.
