Ga naar de inhoud
Voorjaarsnota

PvdA en GroenLinks: 'Alleen steun bij stevige linkse agenda'

Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De PvdA en GroenLinks geven alleen steun aan de voorjaarsnota als het kabinet een stevig pakket aan linkse eisen inwilligt. Dat is de boodschap van partijleiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) in het gesprek dat de twee morgen hebben met premier Rutte en minister Kaag van Financiën.

De voorjaarsnota geeft een tussenstand van de inkomsten en de uitgaven van het Rijk. Dit jaar zijn er veel tegenvallers, en zijn er miljarden méér nodig dan begroot. Voor het vinden van een oplossing is steun nodig van de oppositie, want het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Zo moet er veel meer geld naar defensie, vanwege de oorlog in Oekraïne. Compensatie van mensen die te veel spaartaks hebben betaald kost miljarden. Ook is na veel discussie besloten om de AOW toch weer te koppelen aan het minimumloon, en dus extra te laten stijgen. En het terugdraaien van de bezuiniging op de jeugdzorg kost nog eens 500 miljoen.

Premier
Lees ook:
Premier Rutte waarschuwt: ga maar uit van lastenverzwaringen

Afgelopen weken hamerden PvdA en GroenLinks er al op dat wat hen betreft de ongelijkheid moet worden aangepakt. Volgens de twee linkse partijen hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen en de huur te betalen, terwijl de allerrijksten hun vermogen steeds sneller zien groeien en daar nauwelijks belasting over betalen.

Maar de lijst van eisen is langer: het minimumloon, uitkeringen en de AOW moeten fors omhoog om de gestegen prijzen te compenseren. Het kabinet moet maatregelen nemen om huren betaalbaarder te maken. En verder willen Kuiken en Klaver meer investeringen in klimaat. "Zonder stevige linkse agenda moet de coalitie niet naar ons kijken voor steun", aldus PvdA en GroenLinks.

Ingewikkelde
Lees ook:
Ingewikkelde puzzel: coalitie moet miljardengaten in begroting dichten

De twee linkse fractievoorzitters zullen hun eisen morgen op tafel leggen als premier Rutte en minister Kaag van Financiën langskomen op zoek naar steun voor de voorjaarsnota. Maar ze vinden dat het debat ook publiekelijk moet worden gevoerd in de Tweede Kamer. Verschillende andere partijen riepen ook al op om de discussie niet louter in de achterkamertjes te voeren.

Bekijk ook: Rutte: draagvlak zoeken bij oppositie voor akkoord

01:53

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore