Vanwege monumentale karakter

Definitief geen zonnepanelen op woonpaleis koning

03 mei 2022 13:35 Aangepast: 03 mei 2022 14:33
Paleis Huis ten Bosch krijgt geen zonnepanelen. Beeld © RVD - Freek van den Bergh

Er komen definitief geen zonnepanelen op Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van koning Willem-Alexander, in Den Haag. De panelen passen niet bij het monumentale karakter van het gebouw. Ook op enkele bijgebouwen komen geen zonnepanelen omdat de kosten niet opwegen tegen de opbrengsten.

Dit blijkt uit een toelichting die minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft geschreven naar aanleiding van beroep op de Wet openbaarheid bestuur. Daarbij werd gevraagd om inzicht in de duurzaamheidsmaatregelen die aan het paleis zijn getroffen.

Monumentenstatus

De discussie over zonnepanelen op het paleis speelt al sinds 2018. Willem-Alexander wilde graag panelen op zijn dak, maar liep in dat jaar tegen een afwijzing aan, vanwege de monumentenstatus van het paleis. Premier Rutte zag in 2019 toch nog mogelijkheden en er kwam een onderzoek van het Rijksvastgoedbedrijf. Het duurde lang voordat het resultaat er was, maar inmiddels is dus duidelijk dat de koning het zonder zonnepanelen moet stellen. 

Vloerisolatie

Wel zijn er andere maatregelen uitgevoerd om het gebouw te verduurzamen. Verdiepingsvloeren zijn voorzien van isolatie, de beglazing is aangepast en leidingen zijn geïsoleerd. Bovendien is er ledverlichting aangebracht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo veel kostte de renovatie van Paleis Huis ten Bosch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore