'Ernstig ontraden'

Meeste bewindspersonen gebruiken privémail en WhatsApp voor werk

29 april 2022 22:14 Aangepast: 30 april 2022 06:33
Ministers De Jonge en Yesilgöz, staatssecretaris Van der Burg (midden) en ministers Wiersma en Schouten.

Het merendeel van de huidige ministers en staatssecretarissen maakt soms gebruik van privémail voor werkzaken. Ook maken ze gebruik van WhatsApp en Telegram op hun werktelefoons. En dat terwijl het ernstig wordt ontraden.

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) liet haar ministerie nagaan welke ministers en staatssecretarissen privéaccounts gebruiken en waarom. Het gaat in totaal om zestien bewindslieden, onder wie minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid), Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), en Sigrid Kaag (Financiën). 

Redenen

De reden dat ze dat doen is om bijvoorbeeld een document te bewerken of uit te printen. Of ze gebruiken privémail omdat er technische beperkingen zijn en een zakelijk account niet (goed) werkt, zoals defensieminister Kajsa Ollongren. 

Ook gebruikten twaalf bewindslieden berichtenservices zoals WhatsApp of Telegram.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Kamp had staatsgeheim in privémail

Als bewindslieden privémail gebruiken kun je niet garanderen dat de berichten in de overheidsarchieven terechtkomen. Ook wordt vanwege veiligheidsredenen aangeraden om alleen gebruik te maken van een goed beveiligd werkaccount.

Het gebruik van privémail is niet verboden, maar het wordt wel ten strengste ontraden. Onlangs kwam minister Hugo de Jonge in opspraak omdat hij zijn privémail gebruikte toen hij nog minister van Volksgezondheid was. 

Geen beveiligingsincidenten

Oud-minister Kamp kwam in 2016 in de problemen omdat hij staatsgeheime informatie in zijn privémail had zitten. 

Volgens Bruins Slot zijn er geen beveiligingsincidenten bekend. Ook is er geen aanleiding om te denken dat documenten niet zijn gearchiveerd, schrijft ze. "In de praktijk kunnen zich situaties voordoen waarbij van de voorgeschreven werkwijze wordt afgeweken", besluit ze verder. 

Bekijk ook: De Jonge ging door het stof om gebruik privémail.

De Jonge door het stof: 'Privémail gebruiken hoort niet, deze week mee gestopt
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mailadres De Jonge per ongeluk genoemd in debat: 'Al 90 mailtjes binnen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore