Mondkapjesdeal

OM legt beslag op miljoenen van ondernemer Sywert van Lienden

29 april 2022 17:25 Aangepast: 29 april 2022 17:37
Sywert van Lienden Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie heeft voor een totaalbedrag van ruim 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire. Ondernemer Sywert van Lienden en andere bestuurders worden nu ook verdacht van verduistering. Dat heeft het OM zojuist bekendgemaakt.

Het geld stond op de bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire, licht een woordvoerder van het OM desgevraagd toe. "Het gaat om geld dat is weggesluisd vanuit de stichting naar hun eigen rekeningen."

Een eerste stap

Dit is volgens de OM-woordvoerder een eerste stap. "Het geld wordt nu veiliggesteld zodat ze het geld niet kunnen uitgeven terwijl het onderzoek nog loopt."

De verdenking tegen het bestuur van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) is uitgebreid met verduistering.Er lag al een verdenking van oplichting. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sywert van Lienden door rechter uit bestuur van zijn stichting gezet

Onderzoek gestart 

In februari maakte het OM bekend dat zij een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar, onder meer, (ex-)bestuurders van stichting, onder wie de ondernemer Sywert van Lienden.

Van Lienden werd begin maart opgepakt vanwege het onderzoek naar de mondkapjesdeal. Na twee dagen werd hij weer vrijgelaten maar hij blijft verdachte in de zaak. Het onderzoek is nog altijd gaande.

Sywert van Lienden verdiende 9 miljoen euro aan de deal met het ministerie. Sywert van Lienden verdiende 9 miljoen euro aan de deal met het ministerie.

Aangifte Randstad

Aanleiding voor het onderzoek was de aangifte die Randstad eind december 2021 deed. Het uitzendconcern stelde personeel aan Hulptroepen Alliantie beschikbaar omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid.

Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou hij samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore