Vlogger Yvonne Coldeweijer moet de uitspraken die zij heeft gedaan over zangeres Samantha Steenwijk rectificeren. Dat heeft de rechter zojuist bepaald. Steenwijk eiste bovendien ook een schadevergoeding van 5000 euro, maar dat verzoek werd afgewezen.
Zangeres Samantha Steenwijk (36) had een rechtszaak aangespannen tegen vlogger Yvonne Coldeweijer (35). De roddelvlogger had in een video op juicekanaal Life of Yvonne beweerd dat Samantha illegale dieetpillen gebruikt om af te vallen.
Bekijk hier de reactie van Coldeweijer die toch zegt 'blij te zijn met het vonnis':
Yvonne Coldeweijer moet rectificeren: 'Toch blij met vonnis'
'Een keiharde leugen'
In de rechtszaal noemde de zangeres die uitspraken twee weken geleden 'een keiharde leugen'. Ook zei de zangeres dat ze door de video 'een inspiratiebron' voor afslankpillen is geworden. "Maar als er straks iemand met een hersenbloeding op de intensive care ligt, is dat niet mijn verantwoordelijkheid, maar die van Coldeweijer. Ik heb die pillen nooit gebruikt."
De rechter oordeelde dat Coldeweijer de uitspraken moet rectificeren. Dat moet ze binnen 48 uur gedaan hebben in een bericht 'zonder enig commentaar of weerwoord' op haar Instagram-account. Ook moet zij opdraaien voor de proceskosten die een kleine 2500 euro bedragen.
'Niet zomaar roddels verspreiden'
Volgens jurist Charlotte Meindersma betekent dit dat juicekanalen niet zomaar roddels mogen verspreiden als ze niet voldoende zeker zijn over de waarheid ervan, terwijl ze het wel brengen alsof het waar is.
"Het is dus niet zo dat ze sluitend bewijs hoeven te leveren, maar ze moeten wel meer zeker van hun zaak zijn dan een roddel vanuit een anonieme (indirecte) bron", zegt de juriste.
Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat een juicekanaal voor de rechter staat. Eerder won zangeres Famke Louise een kort geding tegen Roddelpraat, het format van Dennis Schouten en Jan Roos. Zij deelden een niet-uitgebracht nummer van de zangeres en suggereerden dat ze misbruikt en mishandeld zou zijn door Ali B.
De rechter bepaalde dat Roddelpraat de video over Famke Louise offline moest halen.
Door zich als doorgeefluik te positioneren, onttrekken de juicekanalen zich aan de journalistieke normen en waarden als hoor en wederhoor en het gebruik van meerdere bronnen. Jurist Meindersma zei eerder 'dat zij zich aan de basis moeten houden: één bron is geen bron en hoe ernstiger de beschuldiging, hoe meer je moet weten dat het klopt.'