Ga naar de inhoud
De leden zijn kritisch

Voorzitters Volt stappen op na affaire-Gündogan

Nilüfer Gündoğan

De beide co-voorzitters van de partij Volt stappen op. De zaak-Gündoğan heeft de partij mede duidelijk gemaakt dat de partij moet professionaliseren, zei secretaris Rob Keijsers tijdens een extra ledencongres. Het opgestapte tweetal stelt dat ze hun werk niet meer kunnen combineren met hun voorzitterschap.

De ene voorzitter, Sascha Muller, trad maart al tijdelijk terug om een burn-out. Peter-Paul de Leeuw gaat weg omdat hij meer aandacht aan zijn eigen bedrijf wil geven.

Het Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan werd half februari geschorst na meldingen van grensoverschrijdend gedrag

Het
Lees ook:
Het is officieel: Volt zet Gündoğan uit partij na hoogopgelopen conflict

Volt hield vandaag een partijcongres in Den Bosch. Daar maakten voorzitter Peter-Paul de Leeuw en covoorzitter Sacha Muller hun vertrek bekend.

Er was veel kritiek op de partij, en ook op fractievoorzitter Laurens Dassen over de aanpak van de kwestie. Die liet weten dat hij hulp heeft gevraagd van Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. 

Het zijn 'ontzettend pijnlijke weken' geweest voor de jonge partij, zei Dassen. Hij vond de hele affaire 'super moeilijk' en gaf toe dat het niet allemaal goed is verlopen. Hij sprak van een partij met 'groeipijnen'.

Vertrek aangevochten

Gündogan stapte naar de rechter, toen de partij haar uit de fractie zette. Ze kreeg gelijk en mocht terugkeren. Later besloot Volt haar toch te royeren en uit de fractie te zetten.

Gündogan legde eerder uit waarom ze haar vertrek aanvocht: 'Mijn kind vraagt straks: heb je dit gedaan?'

'Gündogan keert terug als de 20e eenmansfractie in de Kamer'

Politiek verslaggever Floor Bremer: "Leden zijn vandaag kritisch over hoe het bestuur is omgegaan met de affaire rondom Gündogan. Echte antwoorden komen er niet, maar een werkgroep komt nog voor de zomer met een evaluatie. Gündogan zelf heeft laten weten dat ze na het meireces weer terugkeert als onafhankelijk Kamerlid. Ze keert dan terug als de twintigste eenmansfractie in de Kamer."