Ga naar de inhoud
Opvolger Ploumen

Attje Kuiken gekozen tot nieuwe fractievoorzitter PvdA

Attje Kuiken. Beeld © ANP

Attje Kuiken volgt Lilianne Ploumen op als de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Zij won de strijd om het fractievoorzitterschap van Henk Nijboer. De leden van de Tweede Kamerfractie hebben Kuiken zojuist verkozen tot fractieleider.

Kuiken (44) zit sinds 2006 namens de PvdA in de Tweede Kamer en voert onder meer het woord over gezondheidszorg. Na het vertrek van Diederik Samsom eind 2016 was zij al een tijdje waarnemend fractievoorzitter.

Andere kandidaat

Nijboer was deze week de eerste die zich meldde om Lilianne Ploumen op te volgen. Kuiken maakte haar kandidatuur woensdag bekend. Ploumen stapte vorige week onverwacht op. Zij gaf aan te stoppen omdat ze vond dat de rol van fractievoorzitter haar onvoldoende paste. Van Ploumen werd gisteren afscheid genomen.

Kuiken gaat de komende jaren ook de partij leiden. Omdat Ploumen dan niet meer in de Kamer zit, blijven er acht PvdA-Kamerleden over.

Kuiken is voorstander van de samenwerking met GroenLinks die onder Ploumen intensiever werd. Maar de manier waarop dat in de toekomst moet gebeuren is een kwestie die ook in beide partijen moet worden besproken, vindt ze.

Niet
Lees ook:
Niet iedereen in PvdA rouwig om vertrek Ploumen: 'Ze schoot gewoon tekort'

'Kuiken is mogelijk een tussenpaus'

"Attje Kuiken is door de wol geverfd als Kamerlid en dat is nodig ook", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Haar belangrijkste taak is nu om de PvdA-fractie, die met Ploumen aan het roer afgelopen jaar vaak onzichtbaar was, weer kleur op de wangen te geven. Zeker in een Kamer met zoveel oppositiepartijen tel je niet mee als je als fractievoorzitter weinig van je laat horen."

"Dat is Kuiken wel toevertrouwd", vervolgt Schreinemachers. "Er is nog een lange weg te gaan naar de volgende verkiezingen en het is haar taak ervoor te zorgen dat de PvdA ertoe doet. Voor een echte herleving van de PvdA hebben velen hun hoop gevestigd op Frans Timmermans, Ahmed Aboutaleb of Marjolein Moorman."

"Velen in de partij hopen dat een van hen zich kandidaat stelt als er verkiezingen in aantocht zijn, omdat Kuiken toch als tussenpaus wordt gezien. Die kan misschien de PvdA wel weer wat smoel geven, maar heeft niet de aantrekkingskracht om alle zetels terug te halen die de partij in de afgelopen jaren is kwijtgeraakt."