Voorjaarsnota

Coalitie kruipt richting akkoord over miljardengat begroting

21 april 2022 19:53 Aangepast: 21 april 2022 20:52
Beeld © ANP

De coalitie kruipt richting een akkoord over de begroting. Over de hoofdlijnen zijn ze het eens: de koppeling van de AOW met het minimumloon wordt hersteld. De uitgaven voor Defensie worden flink opgeschroefd. En er gaan miljarden naar compensatie van mensen die te veel spaartaks hebben betaald. Alleen is er nog verschil van mening over hoe de rekening moet worden betaald.

Duidelijk is al wel dat de coalitie vooral bedrijven en vermogenden zwaarder wil belasten om de miljardengaten te vullen. Zo gaan bedrijven sneller het hoge tarief voor de winstbelasting betalen, waarschijnlijk vanaf een bedrag van 200.000 euro. Er wordt gekeken of het tarief voor de winstbelasting omhoog kan, al verzet de VVD zich daar nog tegen. En er zijn plannen om directeuren-grootaandeelhouders zwaarder aan te slaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil plannen begroting in voorjaar bekendmaken, niet meer op Prinsjesdag

Begrotingregels

De schatkist kampt met miljarden euro’s aan tegenvallers en onverwachte uitgaven. Verschillende keren hebben de coalitiepartijen de koppen al bij elkaar gestoken om te kijken hoe de ontstane gaten kunnen worden gedicht. Minister Kaag van Financiën maakte aan het begin van de voorjaarsonderhandelingen duidelijk dat ze streng wil toezien op naleving van de begrotingsregels.

Over de extra Defensie-uitgaven wordt nog gesteggeld. De vraag is in welk tempo die moeten groeien naar de NAVO-norm van twee procent. De VVD wijst er steeds fijntjes op dat een motie van D66-kamerlid Sjoerdsma hiertoe oproept. Bij D66 leunen ze achterover, omdat het Rutte is die in zijn hemd staat als hij op de NAVO-top in Madrid in juni geen goed verhaal heeft over extra defensieuitgaven.

Spaartaks

Als het gaat over de problemen met de spaartaks kiest het kabinet er waarschijnlijk voor om voorlopig alleen de 60.000 mensen te compenseren die bezwaar hebben gemaakt tegen hun belastingaanslag. Voordeel is dat de rekening dan – in ieder geval op korte termijn – lager uitvalt en dus minder hard drukt op de begroting.

Eerder werd geopperd om geld vrij te maken door het mes te zetten in het Wopke Wiebesfonds of het klimaatfonds. Ook werd geopperd om het begrotingstekort op te laten lopen. Dat lijkt allemaal niet nodig. Voor Kaag is dat goed nieuws, want aangespoord door haar ambtenaren speelt zij de rol van zuinige schatkistbewaarder.

Meerderheid zoeken

Als er in de coalitie overeenstemming is, gaan premier Rutte en minister Kaag ook met de oppositie in gesprek, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Wanneer en hoe is nog niet duidelijk. Sommige oppositiepartijen vallen sowieso af. En de eisen van GroenLinks en PvdA gaan zo ver dat een deal met deze partijen niet erg waarschijnlijk wordt geacht.

De hoop is vooral gevestigd op JA21, ook al zal dat ook niet makkelijk zijn. Partijleider Eerdmans zou  ongetwijfeld heel tevreden zijn als er een flinke hap wordt genomen uit het klimaatfonds, maar dat zien sommige coalitiepartijen begrijpelijkerwijs niet zitten. Of JA21 ook met andere toezeggingen tevreden kan worden gesteld is nog niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaten in begroting, maar Kaag vindt hogere staatsschuld niet verstandig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore