Ga naar de inhoud
Ongewenst gedrag

D66-leider Kaag diep door het stof over MeToo-affaire in partij: 'Spijt mij'

Kaag betuigt spijt na MeToo-affaire D66: 'Had menselijker moeten handelen'

01:44

D66-partijleider Sigrid Kaag vindt achteraf dat zij anders had moeten handelen in het contact met het slachtoffer van ongewenst gedrag van een prominent partijlid. "Uit menselijk oogpunt had ik anders moeten handelen. Ik neem mezelf dat kwalijk", zei Kaag in een persconferentie over de MeToo-affaire binnen de partij. "Dat spijt mij."

De affaire over grensoverschrijdend gedrag spitst zich toe op een rapport dat daar over werd geschreven. Het rapport pleitte in eerste instantie een prominente D66'er, Frans van Drimmelen, vrij van grensoverschrijdend gedrag tegenover een vrouwelijke D66-medewerker. Uit een vertrouwelijke bijlage zou blijken dat hij wel degelijk grensoverschrijdend gedrag heeft getoond.

Na berichten van de Volkskrant van afgelopen zaterdag over de affaire beloofde het bestuur het rapport én een bijlage die tot dusver vertrouwelijk bleef opnieuw te 'wegen'. Aanvankelijk zou dat morgen zijn, maar de reactie werd vervroegd naar vandaag.

Beperkte rol

Kaag benadrukte dat haar rol als politiek leider beperkt was. De afhandeling was een zaak van het partijbestuur. Wel neemt zij het zichzelf kwalijk dat zij wellicht niet goed genoeg heeft doorgevraagd toen zij er door het slachtoffer op werd gewezen dat er meer aan de hand was dan in een openbaar onderzoeksrapport over de kwestie stond.

Details over het gedrag van Van Drimmelen stonden in een vertrouwelijke bijlage waar Kaag naar eigen zeggen 'tot op de dag van vandaag' geen inzage in heeft gehad. "Ook dat neem ik mezelf kwalijk. Ik had moeten zeggen: ik wil het toch lezen, ik vertrouw het niet."

Geen loyaliteit

De suggestie dat zij de zaak liet rusten uit loyaliteit naar Van Drimmelen, die haar eerder als potentieel bewindspersoon voor de partij had geïntroduceerd, wees Kaag resoluut van de hand. De vicepremier en minister van Financiën heeft ook niet overwogen om deze affaire af te treden als partijleider. "Het is een bijzondere casus. En de breedte van mijn leiderschap gaat over veel thema’s."

Kaag zei verder dat ze liever eerder naar buiten was getreden. "Het wachten was verre van ideaal." Ze wilde echter het onderzoek van het bestuur afwachten, want ze achtte "grondigheid, zorgvuldigheid en degelijkheid" van het grootste belang in deze zaak. Van Drimmelen zegde deze week onder druk van het bestuur zijn lidmaatschap op.

Op de persconferentie was ook D66-voorzitter Victor Everhardt. Ook hij ging diep door het stof voor de manier waarop het partijbestuur is omgegaan met de conclusies van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van een prominent partijlid. Hij maakte excuses aan het slachtoffer van de MeToo-zaak, en aan de leden van zijn partij.

Boze D66'ers

Everhardt erkent nu dat wel degelijk sprake was van grensoverschrijdend gedrag door partijstrateeg Frans van Drimmelen jegens een vrouwelijke collega, en dat daartegen had moeten worden opgetreden. Hij rekent het ook zichzelf aan dat dit niet is gebeurd. "Dat spijt mij zeer".

De afgelopen week ondertekenden veel boze D66-leden een open brief waarin ze zich ontevreden tonen over de trage reactie van de partijtop. Ruim zevenhonderd leden ondertekenden de brief waarin duidelijkheid over de MeToo-affaire werd gevraagd.

D66-prominent
Lees ook:
D66-prominent Van Drimmelen stapt uit partij vanwege MeToo-affaire

Opstappen Van Drimmelen

Gisteren maakte de zeer invloedrijke Van Drimmelen bekend zijn D66-partijlidmaatschap op te zeggen. Ook stapte hij op bij het door hem opgerichte adviesbureau Dröge en Van Drimmelen.

In een verklaring maakte hij excuses aan de vrouwelijke D66'er met wie hij ongewenst contact had. Ook betuigde hij spijt aan iedereen die hij heeft gekwetst. Hij rept over 'verschillende domme dingen' die hij in het verleden gedaan heeft. "Het eerste domme is dat ik een buitenechtelijke relatie kreeg", stelt Van Drimmelen.

D66'ers
Lees ook:
D66'ers boos over aanpak ongewenst gedrag binnen partij: 'Treed op!'

Onaardig

Verder schreef hij: "Het tweede domme is dat ik te lang, te hardnekkig en soms bijzonder onaardig heb getracht een dergelijk gesprek voor elkaar te krijgen. Ik heb daarbij soms ook dingen gezegd waarvan ik besef dat ze dreigend zijn overgekomen. Dit terwijl werd aangegeven dat de vrouw helemaal geen contact wenste." Hij betitelt zichzelf als 'verliefd, verbouwereerd, boos en heel ongelukkig met de situatie'.

Wel ontkende hij beschuldigingen van machtsmisbruik of seksuele intimidatie met klem. Volgens hem zijn in de media een 'hetze' tegen hem ontstaan.

Bekijk ook: D66'er Paternotte in het nauw over late verklaring ongewenst gedrag

01:42