Tweestrijd

Ook Attje Kuiken doet gooi naar fractievoorzitterschap PvdA

20 april 2022 19:12 Aangepast: 20 april 2022 20:04
Kandidaten voor het fractievoorzitterschap Attje Kuiken en Henk Nijboer Beeld © ANP

Attje Kuiken stelt zich kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Tweede Kamer. De functie is vacant na het plotselinge vertrek van Lilianne Ploumen vorige week. "Op de winkel passen is niet aan de orde", zegt Kuiken in een toelichting. Ze wil werken aan een fractie die er 'met vuur en verve' staat.

Vorige week gooide partijleider en fractievoorzitter Ploumen onverwacht de handdoek in de ring en moest de fractie op zoek naar een opvolger. "Na goed nagedacht te hebben – een beslissing als deze neem je niet over één nacht ijs – kies ik er vol overtuiging voor om deze rol op me te willen nemen", schrijft Kuiken in een toelichting op haar kandidaatstelling.

Gisteren stelde Kamerlid Henk Nijboer zich al kandidaat. Morgenochtend is de deadline. Vrijdag kiest de fractie dan de nieuwe fractievoorzitter. Vermoedelijk loopt het uit op een tweestrijd tussen Kuiken en Nijboer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA'er Henk Nijboer stelt zich kandidaat om Ploumen op te volgen

Als Kuiken tot fractievoorzitter wordt gekozen, wil ze de samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA voortzetten. "Met een gebundelde progressieve beweging maken we een grotere vuist tegen de conservatieve krachten die niet net als wij kiezen voor gemeenschap en gelijkheid, maar voor individualisme en eigen gewin." Hoever die samenwerking precies moet gaan, laat ze in het midden.

Afgelopen jaar was de PvdA-fractie vaak onzichtbaar. Als Kuiken fractievoorzitter wordt, wil ze daar verandering in brengen. "Met een warm hart, met vrolijkheid, met een stevige dosis nuchterheid en met een tomeloze inzet." Kamerleden Kati Piri, Khadija Arib en Habtamu de Hoop hebben aangegeven het voorzitterschap niet te ambiëren.

'Capabel Kamerlid'

"Aan ervaring heeft Attje Kuiken geen gebrek", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Ze zit al sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. En ze heeft zelfs al even aan het fractievoorzitterschap geroken."

Eind 2016, begin 2017 vervulde Kuiken die rol al enkele maanden, nadat Diederik Samsom was opgestapt na de verloren strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA. De toenmalige PvdA-fractie was destijds vele malen groter dan nu.

"Kuiken en Nijboer zijn beide ervaren, capabele Kamerleden", zegt Schreinemachers. "Ze zullen de PvdA-fractie in ieder geval meer smoel geven dan Ploumen afgelopen jaar heeft gedaan. Maar of ze grote groepen weggelopen PvdA-kiezers opnieuw aan de partij weten te binden valt te betwijfelen."

"Veel PvdA’ers hopen dat Frans Timmermans, Ahmed Aboutaleb of een andere partijprominent zich bij de volgende verkiezingen kandideert. Veel PvdA’ers denken dat alleen zo'n zwaargewicht de partij uit het slop kan trekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet iedereen in PvdA rouwig om vertrek Ploumen: 'Ze schoot gewoon tekort'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore