Ga naar de inhoud
Na achtergehouden rapport

D66-prominent Van Drimmelen stapt uit partij vanwege MeToo-affaire

Frans van Drimmelen

De in opspraak geraakte strateeg Frans van Drimmelen stapt op bij D66. Dat schrijft hij in een verklaring. Hij maakt excuses aan de vrouw met wie hij ongewenst contact had, maar beschuldigingen van machtsmisbruik of seksuele intimidatie ontkent hij met klem.

De partijprominent betuigt in zijn verklaring spijt aan iedereen die hij heeft gekwetst. Hij rept over 'verschillende domme dingen' die hij in het verleden gedaan heeft. "Het eerste domme is dat ik een buitenechtelijke relatie kreeg", stelt Van Drimmelen.

En iets verderop: "Het tweede domme is dat ik te lang, te hardnekkig en soms bijzonder onaardig heb getracht een dergelijk gesprek voor elkaar te krijgen. Ik heb daarbij soms ook dingen gezegd waarvan ik besef dat ze dreigend zijn overgekomen. Dit terwijl werd aangegeven dat de vrouw helemaal geen contact wenste."

Hij betitelt zichzelf als 'verliefd, verbouwereerd, boos en heel ongelukkig met de situatie'.

'Geen machtsmisbruik of seksuele intimidatie'

Van Drimmelen meldt in zijn verklaring 'met klem' dat hij zich nooit schuldig gemaakt heeft aan machtsmisbruik of seksuele intimidatie. "In de media zijn nadien enorm veel onwaarheden over mij geschreven en gezegd."

In de media zou volgens hem een 'hetze' ontstaan zijn, waardoor hij ook zijn functie bij het opgerichte adviesbureau Dröge en Van Drimmelen opgeeft.

D66-prominent
Lees ook:
D66-prominent Van Drimmelen legt werk neer na MeToo-onthulling

Lidmaatschap opzeggen

D66-partijvoorzitter Victor Everhardt laat vandaag wel weten dat Van Drimmelen geen lid meer is van de partij.

"Het landelijk bestuur heeft Frans van Drimmelen met klem gevraagd zijn lidmaatschap op te zeggen. Dat heeft hij gedaan. Hij kan ook in de toekomst geen lid meer worden van D66. Ook is hem te verstaan gegeven dat zijn aanwezigheid op partijbijeenkomsten niet langer gewenst is."

Achtergehouden rapport

Van Drimmelen raakte dit weekend opnieuw in opspraak, na berichtgeving in de Volkskrant. Daaruit bleek dat de invloedrijke partijstrateeg zich in het verleden wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Een vertrouwelijk deel van een rapport naar de kwestie, waarin deze conclusie wordt getrokken, is al een jaar in handen van de partijtop. In een openbaar deel van het rapport, dat vorig jaar wél openbaar werd gemaakt, staat die conclusie niet.

D66'ers
Lees ook:
D66'ers boos over aanpak ongewenst gedrag binnen partij: 'Treed op!'

Stilzwijgen

De partijtop hulde zich na die onthulling in stilzwijgen. Het bestuur van D66 zei opnieuw te gaan kijken naar de conclusies van het gewraakte rapport, maar pas komende vrijdag met conclusies te kunnen komen.

D66-leider Kaag vertrok gisteren naar Washington voor een IMF-top, en heeft tot nu toe geweigerd op camera te reageren. Wel verscheen fractieleider Jan Paternotte voor de camera, zoals hieronder te zien is.

D66'er Paternotte in het nauw over late verklaring ongewenst gedrag

01:42

'Stilte van Kaag wordt elke dag pijnlijker'

"De positie van Van Drimmelen was onhoudbaar. Hij was jarenlang een van de toplobbyisten in Den Haag, oprichter van een gerenommeerd lobbybureau met verschillende oud-parlementariërs als medewerkers. Binnen D66 was hij prominent en invloedrijk. Beide posities waren onhoudbaar na de onthullingen van de Volkskrant", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar daarmee zijn de politieke problemen voor Sigrid Kaag en het D66-bestuur niet voorbij. Er zijn nog veel vragen. Waarom concludeerde Kaag dat er niets aan de hand was? Waarom ondernam de partijtop geen actie? Wat wist Sigrid Kaag precies? Wat heeft ze precies gedaan nadat het slachtoffer contact met haar opnam? Al vijf dagen geeft Kaag geen uitleg. De stilte wordt elke dag pijnlijker, zeker omdat Kaag en D66 in vergelijkbare affaires pleitten voor slachtoffers en voor openheid van zaken."

Oud-D66'er
Lees ook:
Oud-D66'er klapt uit de school over ongewenst gedrag: 'Moest heel hard huilen'