Ga naar de inhoud
Eerste kandidaat?

PvdA'er Henk Nijboer stelt zich kandidaat om Ploumen op te volgen

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer gooit zich in de strijd om het fractievoorzitterschap. Beeld © ANP

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft zich kandidaat gesteld voor het fractievoorzitterschap van zijn partij. De sociaaldemocraten hebben een nieuwe fractievoorzitter nodig, sinds Lilianne Ploumen vorige week onverwacht opstapte.

De Groningse Nijboer is de financieel-economische woordvoerder van de fractie en heeft zijn kandidatuur met een brief officieel bekendgemaakt.

Voorstander samenwerking GroenLinks

Hij spreek zich daarin uit voor verdere samenwerking met GroenLinks, een lijn die onder Ploumen werd ingezet. "De afgelopen jaren heb ik me als financieel woordvoerder consequent ingezet voor een gezamenlijke tegenbegroting, ook recent weer met GroenLinks."

Hoe die samenwerking er in de toekomst uit zou moeten zijn, is een zaak van de leden van beide partijen, benadrukt Nijboer. "Het gesprek daarover wil ik fatsoenlijk en met respect voor de verschillende opvattingen en ideeën in onze partij voeren." Maar zijn eigen standpunt is duidelijk. "De samenwerking van de afgelopen tijd smaakt wat mij betreft naar meer."

Homohuwelijk

Hij schrijft daarin dat het homohuwelijk een belangrijke reden was om lid te worden van de PvdA. "Als middelbare scholier kon ik niet trouwen met de jongen op wie ik toen verliefd was. Het was simpelweg niet toegestaan. Maar dankzij de PvdA, dankzij Job Cohen als staatssecretaris en later als burgemeester, werd dat in 2001 ineens wél mogelijk."

Nijboer is vooralsnog de enige van de acht overgebleven PvdA-Kamerleden die zich kandidaat heeft gesteld. Andere leden van de fractie hebben tot en met donderdag de tijd om te beslissen of zij ook een gooi willen doen naar het leiderschap van de fractie. Ook Attje Kuiken wordt genoemd als mogelijke kandidaat voor het fractievoorzitterschap. Zij zegt nog geen beslissing te hebben genomen.

Vrijdag kiest de fractie de nieuwe voorzitter.

Lilianne
Lees ook:
Lilianne Ploumen stopt per direct als leider en Kamerlid van PvdA: 'Het past niet bij mij'

'Mocht hij worden gekozen dan is Nijboer waarschijnlijk tussenpaus'

"Met zijn jarenlange ervaring als financieel woordvoerder voor de partij heeft Nijboer inhoudelijk goede papieren voor het fractievoorzitterschap", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Maar buiten Den Haag is hij niet echt bekend. Mocht hij het worden dan zal het hem niet meevallen om de PvdA weer smoel te geven."

"Zelf zegt Nijboer dat je als je een gooi doet naar die functie de ambitie moet hebben om meer te zijn dan een tussenpaus. Toch is de kans groot dat ie dat wel wordt, mocht hij worden gekozen. Veel PvdA’ers hopen dat Timmermans, Aboutaleb of een andere partijprominent zich bij de volgende verkiezingen kandideert. Veel PvdA’ers denken dat alleen een zwaargewicht de partij uit het slop kan trekken."

Niet
Lees ook:
Niet iedereen in PvdA rouwig om vertrek Ploumen: 'Ze schoot gewoon tekort'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore