Ga naar de inhoud
Minimumleeftijd voor hamburger

Leeftijdsgrens voor fastfood? 'We hebben betutteling keihard nodig'

Scholieren doen zich tegoed aan fastfood. Beeld © ANP

Er moet een minimumleeftijd komen voor het kopen van fastfood, als het aan een CDA-denktank ligt. Betuttelend? Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan is helder: "We hebben dringend meer behoefte aan betutteling. Als individu zijn we niet in staat om nee te zeggen tegen ongezond eten. De hele wereld is erop gericht om ons dik te maken."

Als fastfoodketens hun aanbod niet snel gezonder maken, moet de verkoop aan kinderen worden verboden, oppert de CDA-denktank. Een precieze leeftijdsgrens wordt niet genoemd, maar te denken valt aan eentje 'vergelijkbaar met die voor de aanschaf van alcohol en tabak'.

Achterliggende gedachte is dat dit helpt om een 'gezonde generatie' op te voeden. "Het gaat erom dat kinderen jong vertrouwd raken met zorg voor zichzelf en een gezonde levensstijl", staat in het rapport waar Trouw als eerste over berichtte.

Betuttelend?

Een leeftijdsgrens voor een patatje pinda: gaat dat niet te ver? "Nee. We hebben dringend behoefte aan meer betutteling", zegt hoogleraar Katan. "Zolang we in een omgeving leven waarin het heel normaal is om frisdrank, snoep en friet te eten, blijven we ongezond eten."

Waarom? "Omdat we het niet kunnen weerstaan. Daar hebben we echt hulp bij nodig." Katan noemt de vergelijking met alcohol en sigaretten. "Ook daar was het nodig dat de overheid ingreep." Volgens Katan heeft ongezond eten een enorme vetzucht gecreëerd met veel ellende. "Dat komt ook omdat ongezond ultrabewerkt voedsel onweerstaanbaar wordt gemaakt."

Smaakprikkels

Kinderarts-endocrinoloog Edgar van Mil, tevens hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, erkent dat: "Fastfood heeft zulke sterke smaakprikkels dat gezonde voeding er nauwelijks mee kan concurreren.Onze hersenen zijn ontzettend vatbaar voor smaaksensaties als vet, zoet en zout."  

Kinderen moeten een veilige voedselomgeving hebben, net zoals we er ook voor zorgen dat ze veilig de straat op kunnen door fietspaden aan te leggen. Regulering is daarom nodig, vindt de kinderarts. "Als de fastfoodrestaurants zelf het aanbod niet gezonder maken, dan sta ik niet negatief tegen een minimumleeftijd. Vooral in de eerste vier tot zes jaar kan winst behaald worden. Hoe jonger je met fastfood in aanraking komt, hoe meer je gewend raakt aan die sterke smaaksensaties en hoe minder goed je in staat bent om het te laten staan."

Weer
Lees ook:
Weer een hamburgertent of dönerzaken? Kabinet wil rem zetten op fastfood

Dat staat ook in het onderzoek van het wetenschappelijk bureau van het CDA. "Mensen worden steeds geconfronteerd met reclame en lage prijzen, inspelend op een 'primitieve trek in ultrabewerkte waren'.

De denktank zegt dat de ideeën om ongezond eten moeilijker te maken daarom niet betuttelend zijn. "We zouden evengoed kunnen stellen dat het aanbod zo dominant is geworden dat dát nu betuttelt."

Wildgroei aan fastfood

Dat laatste punt maakte verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vorige maand ook al. Hij kondigde aan te kijken of het juridisch mogelijk is om de 'wildgroei' van fastfoodketens tegen te gaan. Dat doet hij op verzoek van gemeenten, en vooral grote steden.

Minder
Lees ook:
Minder vlees op menu: KLM denkt na over hamburger met zeewier

De beste manier?

Of een minimumleeftijd de beste manier is? Katan betwijfelt dat: "Ik zou zelf beginnen met het verbieden van fastfoodreclames, voor kinderen. Ook online. En de prijs van ongezond eten, zoals frisdrank en sap omhoog te gooien."

CDA-fractie ziet niets in minimumleeftijd

De Tweede Kamerfractie van het CDA ziet niets in een minimumleeftijd voor de verkoop van fastfood. De afvaardiging van de partij in het parlement vindt dat echter 'te ver gaan', schrijft Kamerlid Anne Kuik op Twitter. "Als het probleem bij de fastfoodbedrijven ligt, moeten we daar de oplossing zoeken. En niet bij de jeugd."