Ga naar de inhoud
'Troonrede krijgt ander karakter'

Kabinet wil plannen begroting in voorjaar bekendmaken, niet meer op Prinsjesdag

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vorig jaar op Prinsjesdag. Beeld © ANP

Het kabinet wil de begrotingsplannen voor het volgende jaar niet pas bekendmaken op Prinsjesdag, in september, maar al in het voorjaar. Het verschuiven van zo'n moment heeft als voordeel dat de Tweede Kamer meer tijd heeft om zich in de beleidsplannen te verdiepen, zegt minister Sigrid Kaag van Financiën.

Het nadeel zou zijn dat er 'minder nieuws bekendgemaakt' wordt op Prinsjesdag. Het kabinet heeft verschillende opties uitgewerkt om het begrotingsproces te veranderen. De Raad van State en een speciale studiegroep doen al een tijdlang aanbevelingen om het beter te maken.

Derde dinsdag in september

Het volledig naar voren halen van de miljoenennota en de begroting gaat het kabinet wat ver. Maar het publiceren van voorstellen in het voorjaar zou wel een optie zijn. De definitieve voorstellen worden dan ingediend op de derde dinsdag in september. Op die manier gaat Prinsjesdag niet verloren, hoewel de troonrede wel een ander 'karakter' zal krijgen, 'aangezien al een eerste debat is geweest over de beleidsvoornemens'.

Daarnaast kan ook de inhoud van het Belastingplan (de belastingwetten die worden aangepast) eerder worden gedeeld. Het kabinet deelt dan 'een brief met daarin de fiscale voornemens' voor het volgende jaar.

Steeds
Lees ook:
Steeds minder partijen voelen voor terugkeer Gouden Koets op Prinsjesdag

De oppositie klaagt al langer dat de Kamer in het najaar een groot pakket aan belangrijke wetten vaak in één zitting moet behandelen. Als deze plannen eerder bekend worden, kan het kabinet ook rekening houden met 'eventuele wensen uit het parlement'.

Nadeel is dat in het voorjaar het effect van de plannen op uitvoeringsorganisaties (meestal de Belastingdienst, die al met aanhoudende problemen kampt) nog niet helemaal duidelijk is.

Europese begroting

Het CDA had tijdens het debat over de financiële plannen van het kabinet dit najaar gevraagd om eens te kijken naar planning van de begroting. De Kamer heeft in het najaar namelijk beperkt de tijd om voorstellen kritisch te behandelen, en het Nederlandse proces loopt niet gelijk op met de Europese begroting.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update