Overleg Voorjaarsnota

Kabinet komt miljarden tekort: 'Het is best complex'

13 april 2022 04:38 Aangepast: 13 april 2022 08:29
Premier Mark Rutte gisteravond na afloop van het overleg over de Voorjaarsnota. Beeld © Bart Maat / ANP

Het kabinet kampt met een miljardentekort en dat levert ingewikkelde problemen op, bleek gisteren tijdens een overleg over de Voorjaarsnota. Premier Rutte zegt dat het 'dit keer een enorme klus is' en noemt de puzzel 'best complex'. Politiek verslaggever Roel Schreinemachers spreekt van 'een eerste serieuze test voor het nieuwe kabinet'.

De coalitie heeft gisteravond de eerste ronde besprekingen gevoerd over de Voorjaarsnota. Dat gebeurde op het ministerie van Financiën met de vicepremiers en fractievoorzitters van de coalitiepartijen. De Voorjaarsnota moet de Kamer eind mei van het kabinet krijgen en geeft een actuele stand van zaken van de lopende begroting en de mee- en tegenvallers.

'Altijd even knutselen'

"Het is altijd even knutselen, maar het ging verder in goede sfeer en in goed overleg", zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) over het bijna vier uur durende overleg. "We doen het zo snel als mogelijk en nemen zo lang als onvermijdelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ingewikkelde puzzel: coalitie moet miljardengaten in begroting dichten

Jan Paternotte, die als fractievoorzitter van D66 bij het overleg aanwezig was, zei dat er 'heel veel speelt in de wereld'. Die gebeurtenissen hebben ook gevolgen voor de begroting. "En daar hebben we het natuurlijk over."

'Geoefend op het woord nee'

Minister Sigrid Kaag (Financiën) vertelde gisteren in haar wekelijkse gesprekje met RTL Z al dat ze 'de laatste weken veel geoefend heeft op het woord nee'. Ministers proberen voorafgaand aan de Voorjaarsnota namelijk vaak nog extra geld binnen te slepen.

Bekijk het hele gesprek dat Kaag gisteren voerde met RTL Z terug:

Minister Kaag zei onder meer dat ze niet alleen met de coalitie over de begroting zal spreken, maar ook de oppositie bij de gesprekken betrekt.

Het kabinet krijgt dit jaar te maken met verschillende tegenvallers. Al met al zorgt dat voor een miljardentekort. "Compensatie van mensen die te veel spaartaks hebben betaald kost al miljarden euro's, er moet meer geld naar defensie en zo zijn er nog meer onverwachte kostenposten", legt politiek verslaggever Roel Schreinemachers uit. 

In dit artikel hebben we de grootste kostenposten op een rij gezet. 

Weinig geld beschikbaar

Welke gevolgen dat precies heeft voor de begroting is nog niet helemaal duidelijk. Wel waarschuwt het kabinet al langer dat er weinig geld beschikbaar is om nieuwe problemen aan te pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaan de prijzen in de winkels ook weer omlaag? Verwacht er niet te veel van

Voor veel mensen zal met name de hoge inflatie een belangrijk thema zijn. Toch heeft het kabinet al herhaaldelijk benadrukt dat daar niet veel aan gedaan kan worden. Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip zei vorige week nog dat een noemenswaardige koopkrachtreparatie er niet in zit. Het kabinet zal volgens haar vooral kijken wie de beschikbare steun het hardst nodig heeft.

Morgen verder

Morgen praten de partijen en het kabinet weer verder over de Voorjaarsnota, die uiterlijk op 1 juni naar de Kamer moet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaten in begroting, maar Kaag vindt hogere staatsschuld niet verstandig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore