Ga naar de inhoud
'Niet de ideale leider'

Lilianne Ploumen stopt per direct als leider en Kamerlid van PvdA: 'Het past niet bij mij'

Beeld © Peter Hilz

Lilianne Ploumen stopt per direct als leider van de PvdA. Ze geeft ook haar Kamerzetel op, laat ze in een verklaring weten. "Het leiderschap van de partij pas niet goed bij mij en ik ben daarmee niet de ideale leider van onze partij."

Ploumen liet in een verklaring weten dat ze er best lang over heeft nagedacht en ze vond het ook een moeilijk besluit, laat ze verder weten. "Ik vind niet dat ik het slecht heb gedaan, maar ook niet goed genoeg."

'Voldoe niet'

De 59-jarige Ploumen volgde begin vorig jaar Lodewijk Asscher op die vertrok naar aanleiding van de toeslagenaffaire. "In de rol van partijleider is het belangrijk om leidend en opinievormend te zijn op alle onderwerpen", zegt Ploumen. "Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken en daarom treed ik terug. Ik voldoe niet aan mijn eigen normen. Ik heb er goed over nagedacht en voor mezelf een besluit genomen dat ik niet genoeg voldoe als partijleider."

'Dood water'

Volgens politiek commentator Frits Wester was Ploumen niet de aangewezen persoon om de PvdA uit het dal te trekken. "En dat vindt ze zelf ook niet. Op zich siert die zelfkennis haar. Maar het komt wel laat, waarom is ze aan die klus begonnen? Of was het de kritiek vanuit de eigen beweging?"

Onder haar leiding wilden de PvdA en GroenLinks als één blok optreden tijdens de formatie. Daardoor werd kabinetsdeelname voor alleen de PvdA vrijwel onmogelijk. "Haar geflirt met GroenLinks deed bij veel partijgenoten de wenkbrauwen meer dan deed fronsen. 'De PvdA is dood water onder Ploumen', zei oud-Kamerlid en PvdA-voorzitter Hans Spekman recent nog. En daar had hij het volste gelijk in. In de debatten in de Kamer speelde Ploumen een ondergeschikte rol."

Maar ze moet nu wel worden opgevolgd vanuit de Kamerfractie als fractievoorzitter, zegt Wester. "Dat is niet automatisch de nieuwe leider en lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Het meest voor de hand ligt nu de keuze voor Atje Kuiken die die rol al eerder vervulde. Daarbij is het vacuüm dat ze op moet vullen ook niet zo heel groot, dus dat moet wel lukken."

Verklaring Ploumen:

Ploumen schrijft verder in haar verklaring dat het als partijleider 'belangrijk is om leidend en opinievormend te zijn op alle onderwerpen. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook één die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug."

Ploumen vervolgt: "Ik ben de politiek in gegaan om de ongelijkheid in ons land en in de wereld kleiner te maken. Om op te komen voor mensen die zich niet gehoord of gezien voelen. Om internationale solidariteit vanzelfsprekend te laten zijn. Om het recht te versterken zelf te kunnen beslissen over je lichaam en je leven. De partij heeft mij unieke kansen gegeven om daar leiderschap in te tonen. Als partijvoorzitter, als minister, als volksvertegenwoordiger en als partijleider.

Ruimte maken, betekent ook dat ik, met pijn in het hart, mijn Tweede Kamerlidmaatschap opgeef. Hier staat geen gewezen leider die de fractie en mijn opvolger in de weg wil lopen. Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid. Want de sociale politiek, die zit bij mij diep van binnen."