'Nog veel onduidelijkheid'

Adoptie uit buitenland mag straks weer: 'Dit geeft hoop op eindelijk een kindje'

11 april 2022 17:50 Aangepast: 12 april 2022 09:30
Christiaan en Dirk Jan zijn al jaren bezig om een kindje te adopteren.

Na een adoptiestop van een jaar mogen binnenkort weer onder strikte voorwaarden kinderen uit het buitenland worden geadopteerd. Een grote opluchting voor Dirk Jan en zijn man Christiaan, die al jaren bezig zijn met adoptie. "Er is nog veel onduidelijk over de nieuwe regels, maar we hopen dat we binnenkort onze kinderkamer kunnen inrichten."

De zolder van Dirk Jan (33) en Christiaan (35) staat al jaren te wachten om omgetoverd te worden tot kinderkamer. "De cursussen en medische keuring hebben we al afgerond. We stonden vorig jaar op het punt om groen licht te krijgen zodat we in aanmerking kunnen komen voor adoptie", zegt Dirk Jan (volledige naam is bekend bij de redactie).

Maar toen kwam dat vernietigende rapport over het adoptiesysteem. Vanwege de misstanden werd per direct een adoptiestop voor buitenlandse adopties ingevoerd. 

Strengere voorwaarden

De procedures voor adopties uit het buitenland worden de komende maanden weer hervat. Wel komen er striktere voorwaarden en komt de bemiddeling in handen van één overheidsorganisatie. Dat heeft minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vandaag bekendgemaakt.

Uitgangspunt is dat adoptie in de toekomst alleen mogelijk zal zijn bij kinderen voor wie 'geen passende opvang voorhanden is in landen van herkomst'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: adopties uit buitenland mogen weer, maar voortaan via overheid

De adoptiestop was een donkere periode voor Dirk Jan. "Er was opeens onzekerheid en twijfel. Je gaat je toch afvragen: moeten we nog wel doorgaan met adopteren als er allerlei misstanden zijn? Doen we er nog wel goed aan?"

Grote opluchting

Dat minister Weerwind nu heeft besloten de buitenlandse adopties weer toe te staan, komt als grote opluchting. "We zien dit als een bevestiging dat adopteren vooral iets goeds en moois is. Dat het recht van een kind op een gezin is gewaarborgd."

Hij vervolgt: "Wij adopteren niet alleen omdat een kindje een mooie aanvulling is op ons leven, maar ook omdat wij als gezin een mooie aanvulling willen én kunnen zijn op het leven van een kindje."

Waarom kwam er een adoptiestop?

De zogeheten 'interlandelijke' adopties zijn in februari vorig jaar stilgelegd. Aanleiding was een zeer kritisch rapport. Een commissie deed onderzoek naar adoptie van kinderen uit de landen Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka tussen 1967 en 1998. 

De commissie ontdekte praktijken als kinderdiefstal, kinderhandel, corruptie, vervalsing en diefstal van documenten, onethisch handelen van ambtenaren en het onder valse voorwendselen overbrengen van kinderen naar Nederland. Omdat de adoptiecultuur nog steeds niet op orde is, wilde de commissie een voorlopige adoptiestop.

Dat adopties weer worden opgestart, betekent voor kandidaat-ouders dat er een periode van veel vragen en onduidelijkheid aan zit te komen. De overheid stopt met de huidige vier bemiddelingsbureaus en wil de adopties voortaan via één centrale overheidsorganisatie gaan regelen. Die organisatie moet zo snel mogelijk aan de slag, maar een duidelijke datum is er nog niet.

Misstanden verleden tijd?

"'Het goede nieuws: we hoeven gelukkig niet van voren af aan te beginnen met ons adoptietraject", zegt Dirk Jan. "Maar we hebben ook vragen: moeten we straks naar een bemiddelingsbureau of gaat het adoptietraject al via de nieuwe overheidsorganisatie? En hoe snel gaat alles?

Dirk Jan hoopt dat de expertise van de bestaande bemiddelingsbureaus wordt overgedragen aan de nieuwe overheidsorganisatie die straks verantwoordelijk wordt. "Ik heb er ook echt goede hoop op dat misstanden echt verleden tijd zijn."

Dirk Jan en Christiaan wachten al jaren op een adoptiekindje. Dirk Jan en Christiaan wachten al jaren op een adoptiekindje.

Omdat ze een homostel zijn, komen Christiaan en Dirk Jan alleen in aanmerking voor adoptiekinderen uit Portugal, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. "We vragen ons ook af of hierin iets gaat veranderen." Het stel wil graag een kindje uit de VS adopteren.

Het kabinet wil de samenwerking versterken met de landen van waaruit kinderen kunnen worden geadopteerd, en de landen ondersteunen om zelf opvang mogelijk te maken. Als zij dat punt hebben bereikt – of als ze te weinig doen om dat doel te bereiken – kan de samenwerking met een land worden beëindigd. 

Mooie toekomst bieden

Ondanks de onzekerheid is de kinderwens bij Christiaan en Dirk Jan na al die jaren gebleven. "We hebben een prachtig leven en zijn erg gelukkig met elkaar. Maar we denken dat we allebei een kindje dat misschien in eigen land geen toekomst heeft, een mooie toekomst kunnen bieden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geadopteerde Inez oneens met adoptiestop: 'Ik heb een heel goed leven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore