Minister op bezoek

Kabinet geeft Moldavië miljoenen voor opvang Oekraïners: 'Ze kunnen het niet alleen'

08 april 2022 19:31
Een Oekraïense vrouw in het opvangvcentrum in Moldavië

Nederland geeft 10 miljoen euro aan Moldavië om te helpen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft minister Schreinemacher van Ontwikkelingssamenwerking bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het straatarme land. "Het is een klein land met zo'n groot hart. Ze vangen hier echt heel veel mensen op en dat kunnen ze niet alleen", zegt ze tegen politiek verslaggever Marieke van de Zilver, die meereisde.

Op dit moment verblijven zo'n 100.000 Oekraïense vluchtelingen in Moldavië, buurland van Oekraïne. Een enorm aantal voor een land dat slechts 2,6 miljoen inwoners telt én ook nog eens het armste land van Europa is. 

Voedsel en medicijnen

Alle hulp is welkom, zegt minister Schreinemacher. Ze bezocht vandaag een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in hoofdstad Chisinau.

Ze wil met eigen ogen zien hoe de inwoners met man en macht bezig zijn Oekraïense vluchtelingen op te vangen én ze wil kijken hoe Nederland daarbij kan helpen. "Ze hebben hier echt een tekort aan een heleboel dingen. Aan voedsel, opvangmogelijkheden, medicijnen. En daar kunnen ze dat geld voor gebruiken", zegt Schreinemacher tegen Van de Zilver.

Minister Schreinemacher tijdens haar bezoek aan het opvangcentrum in Moldavië Minister Schreinemacher tijdens haar bezoek aan het opvangcentrum in Moldavië

Vrouwen en kinderen

In het opvangcentrum, een voormalig congrescentrum, worden sinds de oorlog in Oekraïne begon honderden vrouwen en hun kinderen opgevangen. De vrouwen hebben hun mannen en spullen achtergelaten. Zoals de Oekraïense Jelena. "Mijn man en zoon zijn in Mykolajiv achtergebleven. Ook de mannen van mijn dochters zijn daar achtergebleven. We maken ons grote zorgen", vertelt ze tegen RTL Nieuws. 

Een andere Oekraïense vertelt: "Elke ochtend begint met de gedachte dat ik naar huis wil. Terug, naar mijn familie."

De vrouwen in het opvangcentrum in de hoofdstad Chisinau. De vrouwen in het opvangcentrum in de hoofdstad Chisinau.

Moldavië is één van de landen waar veel Oekraïners naartoe vluchten omdat de inwoners elkaar verstaan en het land dicht bij Oekraïne ligt. Beide landen maakten deel uit van de voormalige Sovjet-Unie. Ze lijken in veel opzichten op elkaar.

Doorreizen

Maar Moldavië kan de toestroom van vluchtelingen amper meer aan. Afgelopen weekend kwam de 400.000ste vluchteling uit Oekraïne het land binnen. De meesten reizen door, maar nog altijd verblijven op dit moment zo’n 100.000 Oekraïense vluchtelingen in het land.

Daardoor is er een tekort aan alles, zegt de Moldavische minister van Buitenlandse Zaken tijdens het bezoek. "En we hebben hulp nodig voor ons onderwijs. Ons land moet zich op alle vlakken aanpassen aan deze nieuwe situatie."

'Nooit genoeg'

Alle hulp is hard nodig, erkent ook minister Schreinemacher. Is 10 miljoen dan wel genoeg? "Het is natuurlijk nooit genoeg", erkent ze, "maar het helpt wel en we geven ook vooral met de internationale gemeenschap een heleboel geld."

Moldavië ligt ten zuidwesten van Oekraïne Moldavië ligt ten zuidwesten van Oekraïne

Bestaande steun

De bijdrage van 10 miljoen euro komt boven op de bestaande steun die Nederland geeft in deze crisis. Humanitaire organisaties van de VN en het internationale Rode Kruis verlenen mede met Nederlandse bijdragen noodhulp aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, ook in de buurlanden.

Ook leverde Nederland eerder voor een half miljoen euro aan hulpgoederen voor de eerste opvang van Oekraïners in Moldavië. Daarmee konden ongeveer 7.000 mensen worden geholpen met dekens, slaapzakken en tenten. Nederland zal daarnaast op korte termijn 500 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen die nu in Moldavië verblijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Straatarm Moldavië ontfermt zich over 400.000 vluchtelingen: 'Ze geven alles'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore