Ga naar de inhoud
Huur en sociale koop

Gemeenten mogen straks meer woningen toewijzen aan eigen inwoners

Beeld © ANP

Gemeenten mogen straks meer woningen toewijzen aan eigen inwoners. Het kabinet heeft besloten hiervoor de huisvestingswet te wijzigen en voor advies naar de Raad van State te sturen. Nieuw is dat dit ook gaat gelden voor sociale koopwoningen met een prijs tot ongeveer 355.000 euro.

In principe heeft in Nederland iedereen het recht op vrije vestiging. Gemeenten met grote woningnood hadden echter al de mogelijkheid een deel van de voorraad huurwoningen te bestemmen voor mensen met een economische of maatschappelijke binding aan de regio en aan eigen inwoners.

In totaal mocht dat 50 procent zijn, waarvan maximaal de helft aan eigen inwoners. Door de wetswijziging wordt het mogelijk de volledige 50 procent te verdelen onder eigen inwoners. Die regel gaat dan behalve voor huurwoningen ook gelden voor sociale koopwoningen.

Cruciale beroepen

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting vindt het belangrijk dat jongeren en gezinnen de kans krijgen te blijven wonen in het dorp of de stad waar ze zijn opgegroeid. Hij zegt: Ook ouderen moeten kunnen blijven wonen in hun eigen gemeente als ze bij voorbeeld mantelzorg nodig hebben. Daarnaast willen we ook dat mensen met cruciale beroepen, zoals leraren, politieagenten en verplegers, voorrang krijgen''.

Meer
Lees ook:
Meer kans voor starters op koophuis in steden met woningnood

Lerarentekort

Voor gemeenten wordt het hierdoor makkelijker om inwoners die echt nodig zijn, te behouden. Nu bestaat het gevaar dat bijvoorbeeld leraren de school in een stad of dorp verlaten als ze er niet kunnen wonen. Zo kan in steden met grote woningnood een lerarentekort ontstaan. De aangepaste huisvestingswet geeft gemeenten de mogelijkheid dit te voorkomen. 

De wetswijziging wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd en gaat daarna met het advies naar de Tweede Kamer. 

Bekijk ook: Jongeren dorp uitgejaagd door hoge huizenprijs

01:47