Debat over mondkapjesdeal

De Jonge: 'Oprechte excuses dat ik Kamer niet volledig informeerde'

07 april 2022 18:13 Aangepast: 07 april 2022 20:06

Hugo de Jonge heeft zojuist in de Tweede Kamer zijn 'oprechte excuses' aangeboden vanwege het niet volledig informeren over het contact dat hij had met ondernemer Sywert van Lienden in de mondkapjesdeal. Hij blijft erbij dat hij niet betrokken is geweest bij de deal zelf. De Jonge vecht nog altijd voor zijn politieke leven.

De Jonge zegt dat hij niets te maken heeft gehad met de inhoud van de deal of de onderhandelingen. "Ik heb wel contact gehad óver Van Lienden op het departement", zei De Jonge tijdens het debat dat al de hele dag bezig is.

Excuses

Dat bleek niet goed uit informatie die in het verleden met de Kamer is gedeeld. "Mijn betrokkenheid is daardoor niet goed toegelicht geweest en daarvoor wil ik mijn oprechte excuses maken aan de Kamer", zie De Jonge. Verder zegt de voormalige coronaminister dat het beter was geweest als hij op vragen van journalisten van onder meer RTL Nieuws alsnog duidelijkheid had verschaft. Dat was 'completer geweest', zei De Jonge. Ook hiervoor bood hij zijn excuses aan zoals te zien is in deze video:

Staatsrechtelijk ongebruikelijk

De Jonge, nu minister van Wonen, noemt het 'staatsrechtelijk ongebruikelijk' dat hij aan het debat deelneemt over de mondkapjesdeal. Zijn opvolger Conny Helder is nu verantwoordelijk voor de mondkapjesportefeuille. Toch hecht De Jonge eraan om de Tweede Kamer toe te lichten wat zijn rol was in de omstreden deal met ondernemer Sywert van Lienden tijdens zijn vorige baan.

Van Lienden verdiende miljoenen aan die deal.

Excuses zijn niet genoeg

De Jonge ging gisteren al voorzichtig door het stof voor het omzeilen van vragen hierover, maar partijen eisen vandaag in debat meer uitleg. De oppositie is nog lang niet overtuigd. "Excuses zijn niet genoeg", vindt PVV-Kamerlid Fleur Agema. GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat er enige arrogantie uitstraalt als het gaat om de antwoorden van De Jonge.

Ook andere oppositiepartijen leggen De Jonge op de gril over zijn bemoeienis in de deal. 

Privémail

De minister kreeg ook vragen over het gebruik van zijn privémail voor werk. Volgens hem deed hij dat omdat ambtenaren van zijn ministerie na afloop van de werkdag te veel stukken toezonden. "Dat is gewoon vervelend." Hij zou daarom aangedrongen hebben om hem af en toe documenten toe te zenden. "Dat is ook niet verboden, maar het wordt wel afgeraden."

De Jonge erkent dat het niet goed was dat hij zijn privémail hiervoor gebruikte. Hij spreekt tegen dat er iets mis mee is, of dat het een gevaar is voor de archivering van documenten. Dat laatste is bijvoorbeeld van belang als er stukken opgevraagd worden via de Wet openbaarheid van bestuur. De relevante stukken zouden ook ter beschikking staan van de onderzoekers van Deloitte. Deskundigen hebben toegang gekregen tot zijn privémail en kwamen volgens De Jonge tot dezelfde conclusie.

Collega-minister Helder onthult per ongeluk mailadres De Jonge

Minister Conny Helder noemde -toen het in het debat over het gebruik van mailadressen gaat- per ongeluk het privé-mailadres van Hugo de Jonge. "Dat worden 3000 mailtjes", grapte De Jonge. "Ik dacht even dat we onder elkaar waren, sorry", antwoordde  Helder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerdebat kort geschorst na verwarrend optreden van minister Helder

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore