Oppositie houdt twijfels

De Jonge kan bij goed debat mondkapjesdeal rekenen op steun coalitie

07 april 2022 00:01 Aangepast: 07 april 2022 09:11
Beeld © Peter Hilz

De oppositie heeft nog steeds twijfels over minister Hugo de Jonge. Uit stukken die zijn vrijgegeven blijkt dat hij meerdere keren contact had met ondernemer Sywert van Lienden, terwijl De Jonge zelf altijd ontkende betrokken te zijn bij de omstreden mondkapjesdeal. Als De Jonge het debat vandaag niet verprutst lijkt hij te kunnen rekenen op steun van de coalitiepartijen, valt achter de schermen te horen.

Gisteren zijn honderden appjes vrijgegeven over de mondkapjesdeal. Daaruit blijkt dat De Jonge meermaals contact had met de top van het ministerie van Volksgezondheid én met ondernemer Van Lienden, die er miljoenen aan verdiende.

De Jonge blijft erbij dat hij 'geen verantwoordelijkheid of betrokkenheid' had bij de deal, maar vindt wel dat hij opener had moeten zijn.

Kou uit de lucht 

Vandaag moet De Jonge zich verdedigen in de Tweede Kamer. Bij de regeringspartijen valt te horen dat, als De Jonge het debat goed doet, hij weinig gevaar te duchten heeft van de coalitiepartijen.

De oppositie slijpt ondertussen de messen. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt de situatie 'heel zorgwekkend'. De PvdA'er vindt dat zijn integriteit ter discussie staat. "Ondanks zijn eerdere ontkenningen, blijkt hij toch betrokken te zijn geweest. Hij blijkt veelvuldig contact te hebben gehad met het bedrijf dat de deal heeft gesloten."

Kuiken vervolgt: "Je kunt fouten maken, maar wees dan eerlijk en verdoezel het niet. Dit schaadt enorm het vertrouwen in deze minister die in het huidige kabinet zit."

Bekijk ook: Gisteren ging De Jonge al door het stof

De Jonge door het stof: 'Privémail gebruiken hoort niet, deze week mee gestopt'

Volgens Kuiken staat het vertrouwen van De Jonge ter discussie. "Het debat wordt echt stevig. Hij moet echt met goede antwoorden komen. We willen dat dit kabinet betrouwbaar is. Een minister moet integer zijn."

'Dit kan toch niet'

Ook PVV-Kamerlid Fleur Agema haalt fel uit naar De Jonge. Ze spreekt van een heel lelijk plaatje. "Dit kan toch gewoon niet."

Uit de appjes blijkt volgens Agema dat De Jonge flink is gaan duwen om de deal mogelijk te maken "En hij heeft al zijn CDA-vriendjes erbij gehaald. Van Lienden kreeg een speciale behandeling. De ene CDA'er hielp de andere en er zijn miljoenen gemeenschapsgeld verloren gegaan. Dit had nooit mogen gebeuren."

Kamerlid Attje Kuiken Kamerlid Attje Kuiken

GroenLinks-leider Jesse Klaver twittert: "Informatie achterhouden tot het allerlaatste moment, tot het echt niet anders meer kan én dan sorry zeggen. Is dit waar we staan met de nieuwe bestuurscultuur?"

Vandaag is het debat vanaf 10.15 uur live te volgen op de site van RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ok:

Appjes over mondkapjesdeal openbaar, De Jonge betreurt gebrek aan openheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore