Contact met Van Rijn

Appjes over mondkapjesdeal openbaar, De Jonge betreurt gebrek aan openheid

06 april 2022 13:54 Aangepast: 14 april 2022 10:43
Hugo de Jonge Beeld © ANP

Hugo de Jonge heeft meermaals contact gehad met toenmalig minister Martin van Rijn over de mondkapjes die Sywert van Lienden aanbood, blijkt uit appverkeer. Maar hij blijft erbij dat hij 'geen verantwoordelijkheid of betrokkenheid' heeft gehad bij de omstreden mondkapjesdeal. Hij vindt wel dat hij opener had moeten zijn over de contacten die hij wel heeft gehad over Van Lienden. Daarmee had 'verwarring voorkomen kunnen worden'.

"Toen ik destijds vragen kreeg van journalisten, was het completer geweest als ik in aanvulling op de antwoorden melding had gemaakt van bovengenoemde contacten", schrijft De Jonge, nu minister voor Wonen, in een brief aan de minister Conny Helder van Volksgezondheid. Helder is nu verantwoordelijk voor de mondkapjesportefeuille.

Bij die brief zitten ook alle vrijgegeven appjes en mails van De Jonge, van Rijn en een aantal ambtenaren over de kwestie. Morgen is er een debat over de kwestie en over de rol van De Jonge in de omstreden deal. 

Debat 

De Jonge blijft er dus bij dat hij geen betrokkenheid had bij de deal waaraan Van Lienden miljoenen verdiende. Wel had hij dus contact met ondernemer Sywert van Lienden, en met verschillende ambtenaren en toenmalig minister Van Rijn over de kwestie. Hij betreurt het dat hij daar niet opener over is geweest.

"De verwarring die echter is ontstaan ten aanzien van mijn betrokkenheid als toenmalig minister van VWS had niettemin voorkomen kunnen worden door in aanvulling op de beantwoording van de vragen van de Kamer door de toenmalig minister voor Medische Zorg tevens melding te maken van bovengenoemde contacten over dhr. Van Lienden (....)". 

De Jonge vervolgt: "Ook toen ik destijds vragen kreeg van journalisten, was het completer geweest als ik in aanvulling op de antwoorden melding had gemaakt van bovengenoemde contact."

Contact over Van Lienden

Uit de appjes blijkt dat er op verschillende momenten contact is geweest tussen Hugo de Jonge en toenmalig minister Martin van Rijn over de deal. Alle aanbiedingen voor persoonlijke beschermingsmiddelen vielen onder verantwoordelijkheid van Van Rijn. Zo stuurt Sywert van Lienden op 29 april een bericht aan De Jonge, waarin hij klaagt dat er maar 40 miljoen mondkapjes van hem zijn afgenomen, terwijl hij er 120 miljoen kan leveren.

In de documenten is te lezen dat De Jonge daarop contact opneemt met Van Rijn met de vraag of die het bericht ook zou willen lezen 'en of jij nog dingen ziet die ons kwetsbaar maken?' "Snelle scan:", schrijft De Jonge, "als men 120 miljoen kon leveren en we hebben maar 40 miljoen willen hebben... snap ik niet."

'Heel blij'

Van Rijn stuurt terug dat Van Lienden al heel blij mag zijn met de deal die hij heeft, en dat er op een later moment wellicht nog meer mogelijk is. "Hij heeft een goede deal kunnen sluiten en moet zich echt nog bewijzen", aldus Van Rijn.

Ook een kleine week later, op 5 mei, hebben de twee contact over Van Lienden. Van Lienden schuift die avond aan bij Nieuwsuur en probeert daarover contact te leggen met De Jonge. Als De Jonge dat met Van Rijn deelt, vraagt die om het nummer van Van Lienden. "Als je hem voor Nieuwsuur belt helpt het misschien nog een beetje", schrijft De Jonge.

WhatsApp chat Hugo de Jonge - Martin van Rijn WhatsApp chat Hugo de Jonge - Martin van Rijn

Moeizaam contact

Uit de stukken blijkt dat het contact met Van Lienden vaak maar moeizaam verloopt. Eind maart schrijft een ambtenaar voor het eerst aan De Jonge: "Op jouw verzoek ben ik gaan knuffelen met Sywert. Dat is bijna een dagtaak." Wie de ambtenaar is, wordt niet duidelijk. Diezelfde ambtenaar stuurt De Jonge eind april ook een update als de deal inmiddels gesloten is.

En ook Van Rijn uit soms zijn frustratie over Van Lienden richting De Jonge. Zo schrijft hij in mei dat Sywert 'echt losgeslagen' is, omdat hij heel Nederland aan zijn mondkapjes wil hebben. 

Zwaar debat

De Jonge wacht morgen een zwaar debat. Zowel oppositie- als coalitiepartijen zullen de messen slijpen. Gisteren liet minister De Jonge weten dat hij toch bereid is om deel te nemen aan het debat morgen over de mondkapjesdeal. "Hoewel dat staatsrechtelijk ongebruikelijk is, hecht ik er aan om de vragen die zijn opgekomen zelf te beantwoorden en de context te kunnen toelichten", lichtte De Jonge toe. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore