'Nattevingerwerk'

Overheid houdt rekening met komst 150.000 Oekraïners naar Nederland

05 april 2022 19:17
Vrijwilligers vangen Oekraiense vluchtelingen op die aankomen op station Amsterdam Centraal

De overheid houdt er rekening mee dat er tot wel 150.000 Oekraïners naar Nederland komen. Of er echt zoveel mensen deze kant op komen of dat het er misschien meer of minder worden, durft het ministerie van Justitie niet met zekerheid te zeggen. "Het is fluïde, je weet niet wat Poetin allemaal gaat doen", zegt een hoge ambtenaar van het ministerie.

Tot nu staat de teller op 23.000 Oekraïners. Bart-Jan ter Heerdt, ambtenaar bij het ministerie van Justitie, zei op vragen in de Tweede Kamer over de scenario's waar Justitie zich op voorbereidt dat het feitelijk nattevingerwerk is. "We weten het niet, we weten het oprecht niet."

Natte vingerwerk

Nederland heeft volgens de hoge ambtenaar contact gelegd met de buurlanden om te vragen waar die rekening mee houden. "Maar niemand durft te zeggen: het is dít aantal", aldus de hoge ambtenaar. Hoe men uiteindelijk op 100.000 tot 150.000 mensen is gekomen, lichtte hij niet toe. "Dit is wel waar we rekening mee houden en waar we op voorbereid willen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opvang Oekraïners in gastgezin pakt niet altijd goed uit: 'Je hebt nul privacy'

De opvang van de 23.000 vluchtelingen lijkt vooralsnog weinig problemen op te leveren, omdat de gemeenten nu meer dan 30.000 mensen kunnen onderbrengen. Hoelang dat het geval blijft, is lastig te voorspellen.

Gastgezinnen

Ook veel particulieren vangen vluchtelingen op in hun eigen huis. Hoeveel gastgezinnen er zijn, is niet duidelijk omdat er geen centraal meldpunt is. De opvang valt niet altijd mee, blijkt ook uit het verhaal van Bape Nentjes. Zij vangt in haar huis in Tollebeek een Oekraïens gezin met drie kinderen en vijftien honden op. 

Bekijk ook: Bape vangt Oekraïens gezin op: 'Valt soms tegen'

Bape vangt Oekraïens gezin op: 'Valt tegen, drie kinderen en vijftien honden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore