'Werkgevers moeten de portemonnee trekken'

FNV: mensen veel harder geraakt door prijsstijgingen, hogere lonen noodzakelijk

02 april 2022 06:14 Aangepast: 02 april 2022 06:25
Beeld © ANP

De FNV slaat alarm over de koopkracht. De almaar stijgende prijzen raken mensen veel harder in de portemonnee dan gedacht, blijkt uit enquête onder haar leden. Mensen houden geen cent meer over of gaan niet meer naar de dokter omdat het te duur is. "Werkgevers moeten de portemonnee trekken", zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha.

Door de hogere prijzen van benzine, energie en boodschappen houdt 63 procent van de 20.000 ondervraagde FNV-leden aan het einde van de maand geen geld over. Die groep kan niet meer sparen voor een noodzakelijke buffer. 29 procent van de geënquêteerden komt zelfs elke maand tot honderden euro's tekort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe erg is 12 procent inflatie? 'Gasrekening soms 100 euro duurder'

FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: "De cijfers zijn een stuk schrikbarender dan de inkomenseffecten die het CPB inschatte, met name voor mensen met lagere tot modale inkomens. Als je zelfs maaltijden gaat overslaan of niet meer naar de dokter of tandarts gaat, dan wordt er aan de fundamenten van je bestaanszekerheid gemorreld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische koopkrachtdaling komt op ons af: wat kan daaraan worden gedaan?

Niet naar dokter

Want om te voorkomen dat ze in de schulden terechtkomen nemen mensen radicale maatregelen om te besparen. 35 procent van de ondervraagden koopt geen kleren meer, 17 procent gaat minder snel naar de dokter of tandarts en 6 procent slaat zelfs maaltijden over.

Boufangacha wil dat de lonen omhoog gaan, zodat mensen wél kunnen rondkomen van hun salaris. "We zien helaas dat de lonen al jarenlang achterblijven bij de economische groei en dus de winsten van bedrijven. Daarom eisen wij dat lonen volledig worden gecompenseerd voor prijsstijgingen. Gebeurt dat niet dan verwachten wij dat het nog een heel onrustig jaar kan worden met veel acties in de bedrijven en dat het zelfs kan leiden tot landelijke acties."

Bekijk ook: wat koopkrachtplaatjes zeggen over jouw financiële toekomst

Hoe wordt koopkracht eigenlijk berekend? En wat zegt het uiteindelijk over jouw eigen financiële toekomst?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore