Ga naar de inhoud
Sociaal-Economische Raad

Doorbraak: werkgevers en vakbonden akkoord over thuiswerken

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het recht om thuis te werken is een flinke stap dichterbij. Werkgevers en vakbonden hebben daarover een akkoord bereikt in de Sociaal-Economische Raad, melden bronnen aan RTL Nieuws. Afgesproken is dat werknemers meer vrijheid krijgen om te bepalen waar ze hun werk doen.

Voorwaarde is wel dat een verzoek om thuiswerken 'redelijk en billijk' is. In sommige beroepen is het lastig of onmogelijk om je werk vanuit huis te doen. Het recht op thuiswerken gaat ook niet gelden voor bedrijven met minder dan tien werknemers, zo is afgesproken.

Door de coronacrisis werkten veel werknemers de afgelopen twee jaar noodgedwongen thuis. Het heeft de koudwatervrees bij werkgevers weggenomen. Er bleken ook voordelen aan te zitten. Het scheelt bijvoorbeeld veel reistijd, draagt bij aan het terugdringen van de files en voor werknemers is het soms makkelijker zich te concentreren als ze geen collega’s om zich heen hebben.

Houden
Lees ook:
Houden we het thuiswerken erin? 'Moet niet meer denken aan files'

Hybride werken

Vorig jaar vroeg het kabinet de SER om advies over hybride werken: deels op kantoor en deels thuis dus. Op de laatste dag voor het vertrek van de huidige voorzitter is er nu witte rook.

Het heeft de voorkeur dat werkgevers en werknemers onderling afspraken maken over hybride werken met de ondernemingsraad of via de CAO. Als zulke afspraken niet bestaan, moet een verzoek worden getoetst aan het criterium van redelijkheid en billijkheid.

D66 en GroenLinks kwamen na de eerste coronagolf in 2020 al met een initiatiefwet dat het recht op thuiswerken moest verankeren. Daarin staat dat werkgevers alleen om 'zwaarwegende redenen' mogen weigeren. Als het aan de SER ligt, wordt dit dus vervangen door het minder vergaande 'redelijk en billijk'.

Deze initiatiefwet moet nog worden behandeld. Maar nu werkgevers en vakbonden het ook eens zijn over de verankering van het recht op thuiswerken, is de kans groot dat er voldoende steun voor is.

Doorbraak

Werkgevers voelden er twee jaar geleden nog weinig voor om het recht op thuiswerken in de wet vast te leggen. Waar het mogelijk is, werken bedrijven daar al aan mee, was toen nog hun reactie.

"Dat hierover nu toch een akkoord is bereikt, is een doorbraak op arbeidsgebied", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Dit geeft werknemers meer zeggenschap over waar en wanneer ze hun werk doen. De ervaringen van de afgelopen jaren hebben geleerd dat dit soms zelfs een beter resultaat geeft dan wanneer een werknemer verplicht altijd op kantoor zit."

Bekijk ook: Wat is goedkoper: thuiswerken of naar kantoor?

02:53