Steun aan Oekraïne

Nederland leverde al voor ruim 50 miljoen aan wapens aan Oekraïne

31 maart 2022 15:35 Aangepast: 31 maart 2022 15:43
Minister van Defensie Ollongren. Beeld © ANP

Nederland leverde al voor meer dan 50 miljoen euro aan wapens aan Oekraïne. Dat maakte minister Kajsa Ollongren (Defensie) bekend in de Tweede Kamer in het debat na de toespraak van de Oekraïense president Zelenski. Dat bedrag zal verder oplopen, want Nederland gaat door met wapenhulp, zei ze.

Het kabinet kondigde voor de oorlog al aan wapens te zullen leveren. Er zijn onder meer antitankraketten, antiluchtdoelraketten en scherpschuttersgeweren naar de regering in Kiev gestuurd.

Voorraden Defensie

In het begin van de wapenleveranties maakte Ollongren nog bekend welke wapenhulp werd gegeven, maar uit veiligheidsoverwegingen is het kabinet daarmee gestopt. Ook was tot dusverre niet gemeld voor welk bedrag aan wapentuig aan Kiev was gegeven. Zelenski riep in zijn rede op tot meer militaire hulp.

Het gestuurde materieel komt uit de voorraden van Defensie. Maar het kabinet is ook bereid te kijken of door Oekraïne gevraagde wapens kunnen worden ingekocht. Verder maakte de bewindsvrouw duidelijk dat er niet naar geld wordt gekeken. "Het budget is niet leidend." De EU heeft ook geld vrijgemaakt om leveranties van lidstaten te vergoeden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelenski roept Nederland op om Russisch gas te boycotten, vraagt Rutte om hulp bij EU-lidmaatschap

Debat later verder

Het debat over Oekraïne met minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra wordt mogelijk vanavond voortgezet. Dat gebeurde nadat de Kamer al uren had gedebatteerd over Oekraïne. Hoekstra kreeg daarin een groot aantal vragen over de sancties tegen Russen naar aanleiding van de invasie in Oekraïne. In de beantwoording verwees hij herhaaldelijk naar andere ministeries die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de concrete invulling van het beleid.

Daar stoorde de Kamer zich aan, omdat Hoekstra naar voren was geschoven als coördinator. Het debat werd ruim een uur geschorst zodat de minister kon uitzoeken of hij aan meer informatie kon komen. Die informatie kan volgens Hoekstra niet eerder dan 19.30 uur op donderdag naar de Kamer gestuurd worden.

Hij bood nog aan om nog een aantal vragen waarop hij antwoorden paraat had te beantwoorden, maar dat hoefde niet van voorzitter Vera Bergkamp. Hij zal zich weer melden na een debat over Afghanistan, dat tot 20.00 gepland is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore