Ga naar de inhoud
Alweer

Hiddema en Frentrop stappen uit Forum voor Democratie

Baudet en Hiddema tijdens hun campagnebijeenkomst Beeld © ANP

Eerste Kamerlid Theo Hiddema stapt uit Forum voor Democratie. Vorig jaar vertrok hij ook al eens uit de Tweede Kamer, nu verlaat hij samen met zijn collega-senator Paul Frentrop de partij. De twee zijn het niet eens met het besluit van de Tweede Kamerleden van Forum om morgen de speech van Zelenski in de Tweede Kamer niet bij te wonen.

In een gezamenlijke verklaring schrijven de partij en de twee vertrekkende senatoren: "Beide senatoren vinden dat de Tweede Kamerfractie wél aanwezig hoort te zijn bij de toespraak van de Oekraïense president."

Volgens de verklaring hadden Hiddema en Frentrop dat ook aan de partijtop laten weten, maar dat het ze zo hoog zat dat ze er hun partijlidmaatschap voor neerleggen, noemt Forum voor Democratie 'een verrassing - en ook een teleurstelling'.

Niet voor het eerst

Voor Theo Hiddema is het niet de eerste keer dat hij een vertrek bij Forum voor Democratie aankondigt. In november 2020 vertrok hij uit de Tweede Kamer, na hoogoplopende ruzie over de reactie van Baudet op antisemitisme bij de jongerentak van de partij.

In april 2021 besloot hij toen alsnog terug te keren, maar dan als Eerste Kamerlid. Hij zei toen: "Ik heb me voldoende georiënteerd en ik weet nu: er zitten geen wappies meer achter de gordijnen."

Eén senator over

Het huwelijk tussen Hiddema en Forum voor Democratie was sinds die tijd zeker niet altijd gelukkig. Hiddema uitte vaak kritiek op Baudet, bijvoorbeeld als die de coronamaatregelen vergeleek met de jodenvervolgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar van een eventueel vertrek uit de partij leek hij steeds niets te willen weten. Tot nu.

Hiddema
Lees ook:
Hiddema doet 'laatste smeekbede' aan Baudet: 'Stop met oorlogsvergelijkingen'

Na het vertrek van Hiddema en Frentrop wordt FvD nog door één senator vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, namelijk Johan Dessing. Na de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 begon de partij met 12 senatoren.

'Gure constatering'

Dessing baalt "dat het zover heeft moeten komen", liet hij weten in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Ik ben nu in mijn eentje over, dus dat is een wat gure constatering." Frentrop en Hiddema blijven wel in de Eerste Kamer zitten, maar niet meer namens FvD. Ze beloven wel samen te werken met Dessing, die daarom spreekt van een een afsplitsing zonder "moddergooien en rancune". 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Bron: RTL Nieuws