Fileknooppunt

Kabinet houdt vast aan verbreding A27 bij Amelisweerd

30 maart 2022 16:27 Aangepast: 30 maart 2022 17:20
Protest van de actiegroep Vrienden van Amelisweerd vorig jaar april. Beeld © ANP

Het kabinet zet de omstreden verbreding van snelweg A27 bij Amelisweerd, een natuurgebied ten oosten van Utrecht, voorlopig toch door. Dat schrijft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet zegt dat er voorlopig geen alternatief is.

Over die verbreding wordt al jaren gesteggeld. De A27 aan de oost- en noordkant van Utrecht is een zeer druk stuk snelweg. Er staan inmiddels weer, net als voor corona, bijna dagelijks files. 

Bomen kappen

Het aantal rijstroken moet worden uitgebreid, besloot het kabinet een aantal jaren geleden. Maar het verzet tegen dat besluit is groot, omdat daarvoor bomen moeten worden gekapt in het bos van Amelisweerd. Dat is een groot natuurgebied ten oosten van Utrecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw protest tegen verbreding A27 bij Amelisweerd

In het regeerakkoord was daarom besloten een alternatieve oplossing te onderzoeken waarbij het aantal rijbanen zou groeien zonder dat er extra wegdek voor aangelegd hoefde te worden. Maar dat alternatief is er nog niet, schrijft het kabinet, en het is maar de vraag of het er ooit komt.

Daarom wil het kabinet voorlopig vooruit met het eerdere besluit wél bomen te kappen en de rijbaan te verbreden. Volgens het kabinet is dat noodzakelijk om de groei van verkeer en van de bevolking op te vangen.

Alternatief alsnog onderzocht

Wel benadrukt de minister dat het besluit niet betekent dat 'de schop direct de grond in zal gaan'. Ook zal de haalbaarheid van het bedachte alternatief nog onderzocht worden. Mocht dat toch haalbaar blijken, zal alsnog daarvoor gekozen worden.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma en de provincie Utrecht laten in een gezamenlijke reactie weten dat ze in deze Kamerbrief nog steeds de lijn van het regeerakkoord zien waarin staat dat de regio aan zet is om een alternatief voor de Ring Utrecht te maken. Daar wordt inmiddels hard aan gewerkt. "We hebben er vertrouwen in tot een goede oplossing te komen. Het alternatief zal uitgaan van de 'bestaande bak' van de A27, in plaats van verbreding daarvan." Het alternatief wordt afgestemd met plannen voor woningbouw en het openbaar vervoer.

Vrienden van Amelisweerd 'uitermate verbaasd'

De Vrienden van Amelisweerd zijn 'uitermate verbaasd' over het besluit om door te gaan met de voorgenomen verbreding van de A27. Volgens Jan Korff de Gidts van de Vrienden zijn natuurbeschermers, gemeente en provincie druk bezig met een alternatief. Hij snapt niet hoe Harbers kan zeggen dat regionale plannen niet voldeden aan verkeersveiligheidseisen.

In het regeerakkoord heeft de coalitie opgenomen dat de al tientallen jaren omstreden verbreding van de A27 niet zal doorgaan als de regio met een goede oplossing komt waarvoor geen wegverbreding nodig is. Dat plan is nog niet klaar, zeggen de Vrienden van Amelisweerd. "Het kan toch niet zo zijn dat een ministerie over het regeerakkoord van het kabinet heen gaat?"

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore