Na evacuatie

Nog 1191 Afghanen wachten om naar Nederland te komen

30 maart 2022 13:43 Aangepast: 30 maart 2022 13:47
Afghanen die in augustus zijn geëvacueerd arriveren in tijdelijk opvangcentrum Heumensoord. Beeld © ANP

Nog 1191 mensen wachten in Afghanistan om overgebracht te worden naar Nederland. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Sinds de evacuatie in augustus zijn nog 1239 mensen uit Afghanistan overgekomen.

Volgens deze laatste cijfers wachten nog 330 mensen uit Afghanistan in een ander land op hun reis naar Nederland. De afgelopen maanden kwamen vooral Afghanen via Pakistan en Qatar naar Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodopvang voor Afghanen in Heumensoord: zo gaat die eruitzien

Chaotische evacuatie

De massale vlucht van Afghanen, ook naar andere Europese landen, kwam deze zomer op gang na de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban. Dat gebeurde toen westerse landen hun troepen uit Afghanistan terugtrokken.

Westerse landen werden naar eigen zeggen verrast door de snelle inname van Kabul door de radicaalislamitische Taliban. Daarom werd in augustus een militaire evacuatie uitgevoerd. Er zijn toen in zo'n tien dagen 1860 mensen overgevlogen naar Nederland.

Moeizaam

Eigenlijk had Nederland veel meer mensen uit Afghanistan willen halen, waar ook de Tweede Kamer op had aangedrongen. Maar de evacuatie lukte bij velen niet doordat de operatie moeizaam op gang kwam en onder druk van de Taliban vroegtijdig werd afgebroken.

Sindsdien zijn bij het ministerie van Buitenlandse Zaken tienduizenden mails binnengekomen van Afghanen die menen dat ook zij onder de regeling voor evacués vallen die het kabinet heeft afgesproken met de Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stevig debat Kamer en kabinet over chaotische evacuatie Afghanistan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore