Ook niet naar debat

FvD niet naar toespraak Zelenski in Tweede Kamer: 'Standpunt bekend'

30 maart 2022 00:43 Aangepast: 30 maart 2022 00:57
FvD-voorman Thierry Baudet, ter illustratie. Beeld © ANP

Forum voor Democratie is morgen niet aanwezig bij de videotoespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski in de Tweede Kamer, meldt de partij op Twitter. FvD is het er niet mee eens dat een buitenlands staatshoofd in de Kamer het parlement toespreekt. De partij is ook niet bij het debat achteraf.

Volgens FvD is 'direct na zo'n toespraak van een vermoedelijk zeer emotioneel betrokken president ... die ongetwijfeld aanspraak zal maken op gevoelens van medeleven en verhevigde dadendrang, niet het moment voor reflectie'.

De partij benadrukt in de verklaring dat in de Kamer de oorlog 'met rust en distantie' besproken moet worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte mag toch aanwezig zijn bij toespraak Zelenski in Kamer

Het standpunt van FvD over wat de partij 'de situatie in Oekraïne' noemt, is 'genoegzaam bekend en reeds uitvoerig toegelicht', valt in het statement te lezen.

Russische inval niet veroordeeld

FvD is de enige partij in de Tweede Kamer die de Russische inval in Oekraïne niet wil veroordelen. Partijleider Thierry Baudet werd er door andere politici in een debat over de oorlog van beschuldigd 'wartaal en Kremlinpropaganda' uit te slaan.

Toespraken in de Kamer

Dat een buitenlands staatshoofd of een regeringsleider wordt uitgenodigd om een toespraak te houden, komt nauwelijks voor. Er zijn maar een paar wereldleiders die de Oekraïense president voorgingen. Zo sprak de Britse Winston Churchill in 1946 de Eerste en Tweede Kamer toe vanuit de Ridderzaal. In 1997 deed koning Hoessein van Jordanië dat in de vergaderzaal van de Eerste Kamer, net als de Israëlische president Shimon Peres in 2013.

Bron: Parlement.com

Rutte wél aanwezig

Gisteren werd duidelijk dat premier Mark Rutte toch aanwezig zijn bij de toespraak van Zelenski. Voorzitter Vera Bergkamp besloot dat nadat de Kamer de premier er niet bij wilde hebben. 

Politiek verslaggever Frits Wester legde afgelopen week uit dat het initiatief voor de toespraak van Zelenski zelf komt. "Het zal voornamelijk een verzoek zijn voor extra hulp en sancties. Waar het precies om gaat, weten we niet", vertelde Wester.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelenski gaat Tweede Kamer toespreken: 'Zijn eigen initiatief'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore