Ga naar de inhoud
Na informatie AIVD en MIVD

Nederland zet 17 Russische spionnen het land uit

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Nederland heeft 17 Russische inlichtingenofficieren het land uitgezet. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt. Aanleiding is informatie van de AIVD en de MIVD. Daaruit werd duidelijk dat de Russische diplomaten werkten als spionnen.

De spionnen werkten op de Russische ambassade in Nederland. Het kabinet heeft besloten hen het land uit te zetten vanwege de dreiging voor de nationale veiligheid door de groep inlichtingenofficieren.

Sector

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra wil niet ingaan op de vraag waaruit de spionage bestond. Ook wilde hij niets zeggen over de sector waarin de spionage plaatsvond:

Minister Hoekstra over uitzetten 17 Russische spionnen

01:01

Hoekstra gaat ervan uit dat er mogelijk consequenties zullen zijn voor Nederland van het uitzetten van deze 17 inlichtingenofficieren. "De ervaring leert dat Rusland dit soort maatregelen niet onbeantwoord laat. Daar kunnen we niet over speculeren, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken is voorbereid op diverse scenario's die zich de komende tijd kunnen voordoen."

Het besluit is tot stand gekomen in overleg met andere westerse landen. Ook België, Ierland en Tsjechië maakten vanmiddag bekend Russische spionnen het land uit te zetten. Daar gaat het op 21 inlichtingenofficieren.

Eerdere Russische spionnen gepakt

In december 2020 werden ook al twee Russische inlichtingenofficieren betrapt. Die verzamelden toen informatie over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie. Zij waren als geaccrediteerde diplomaten gestationeerd op de Russische ambassade in Den Haag, maar werkten voor de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR.

Zij legden contact met personen met toegang tot deze gevoelige informatie en betaalden daar ook voor. De AIVD wist het netwerk toen op te rollen. Beide inlichtingenofficieren werden door het ministerie van Buitenlandse Zaken tot persona non grata verklaard.