Ga naar de inhoud
Na stemming

Het is officieel: Volt zet Gündoğan uit partij na hoogopgelopen conflict

Nilüfer Gündoğan heeft gezegd wel aan te blijven als Kamerlid. Beeld © ANP

Het partijbestuur van Volt heeft gisteravond officieel een einde gemaakt aan het lidmaatschap van Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Zij is niet langer lid van de partij, maar kan nog wel in bezwaar gaan tegen het besluit. Vorige week werd Gündoğan al uit de fractie gezet vanwege een hoogopgelopen conflict.

"Nilüfer Gündoğan is eerder vanavond over dit besluit geïnformeerd", schrijft het Volt-bestuur. "Nilüfer kan nog tegen het besluit in bezwaar gaan bij de Commissie van Geschil en Beroep." In de tijd dat Gündoğan in bezwaar kan gaan is ze geschorst als lid, legt de partij uit.

'Volt heeft waarden'

Het bestuur, dat gisteravond stemde over het lidmaatschap van het Kamerlid, laat niet weten hoeveel bestuursleden voor of tegen het royement waren. Dat Gündoğan geen lid van de partij zou kunnen blijven, had het bestuur eerder deze maand al laten weten. 

Soap
Lees ook:
Soap duurt voort: Gündoğan beraadt zich op stappen nu Volt haar weer uit fractie zet

"Wij kunnen ons voorstellen dat dit veel bij jullie losmaakt", schrijft het bestuur aan de Volt-leden. "Ook voor ons was het geen makkelijk besluit. Wij vinden het heel erg dat het zo ver heeft moeten komen. Maar Volt heeft haar waarden, en die waarden moeten we aanhouden."

Meldingen van grensoverschrijdend gedrag

Het conflict begon met meldingen van grensoverschrijdend gedrag van Gündoğan. Volgens dertien melders had het Kamerlid zich schuldig gemaakt aan handtastelijkheden, intimidatie en het maken van seksuele avances. Hiervoor werd zij eerst geschorst als fractielid, en daarna uit de fractie gezet.

Volt
Lees ook:
Volt zet Nilüfer Gündoğan alsnog uit de fractie

Gündoğan deed vervolgens aangifte wegens smaad en laster tegen de melders en ging in hoger beroep tegen haar schorsing. De rechter gaf haar gelijk en gaf de partij een flinke tik op de vingers: de fractie moest haar terugnemen en het Kamerlid een schadevergoeding betalen.

Geen bemiddelaar

Partijleider Laurens Dassen en Gündoğan zouden in eerste instantie om tafel gaan met een bemiddelaar. Maar toen bleek dat Gündoğan haar aangiften tegen de melders weigerde in te trekken, zoals de partijtop had geëist, maar juist zou uitbreiden.

Daarop besloten het bestuur en partijleider Dassen het bekende en veelbesproken Kamerlid Gündoğan alsnog uit de fractie te zetten en te royeren.

Bekijk hier hoe Volt-leider Dassen vorige week aankondigde dat de partij besloten had het fractielidmaatschap Gündogan te beëindigen:

Volt-leider Dassen: 'Besloten fractielidmaatschap Gündogan te beëindigen'

01:27
De twee andere Volt-leden in de Tweede Kamer, Laurens Dassen en Marieke Koekkoek, stemden voor het vertrek van Gündogan. Het omstreden Kamerlid was er zelf niet bij.