Sancties Rusland

Tweede Kamer: gebruik fiscale gegevens om tegoeden oligarchen op te sporen

24 maart 2022 14:26 Aangepast: 24 maart 2022 17:16
Beeld © ANP

De Belastingdienst moet de fiscale gegevens van oligarchen gebruiken om sancties op te leggen. Die oproep doet de Tweede Kamer aan het kabinet. Door deze informatie te delen binnen de overheid moet het makkelijker worden Russische tegoeden op te sporen en te bevriezen.

Tot nu toe is in Nederland 400 miljoen euro bevroren aan tegoeden van Russen die op de Europese sanctielijst staan. In andere EU-landen is dat bedrag veel hoger. Minister Sigrid Kaag van Financiën zei eerder deze week wel dat ze verwacht dat het totaalbedrag aan bevroren Russische tegoeden in Nederland verder zal oplopen.

Tergend langzaam

Het gaat tergend langzaam, vindt Kamerlid Pieter Omtzigt. In een debat gisteren riep hij het kabinet op om de autoriteiten die sancties opleggen inzage te geven in de afspraken van oligarchen met de Belastingdienst. Een meerderheid steunt die oproep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de rijke oligarchen die belangrijk zijn voor Poetins oorlog

Volgens premier Rutte hebben Russen voor een bedrag van 27 miljard euro aan belangen in Nederlandse bedrijven. Het gaat om aandelen, deelnemingen in andere bedrijven, investeringen of onroerend goed. Onduidelijk is welk deel van dit bedrag van Russen is die op de sanctielijst van de EU staan.

Ingewikkelde constructie

Ingewikkelde fiscale constructies maken het vaak lastig te doorgronden bij wie het werkelijke eigendom ligt. "Maar met een ingewikkelde constructie heb je wel zekerheid van de Belastingdienst nodig", zegt Omtzigt. "Dat doe je door een ruling aan te vragen." Een ruling is een uitspraak van de fiscus die je van tevoren zekerheid geeft over de hoeveelheid belasting die je moet betalen.

De Kamer hoopt dat snel meer Russische tegoeden kunnen worden bevroren als de Belastingdienst deze informatie deelt met de instanties die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de sancties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland bevriest bijna 400 miljoen euro aan Russische tegoeden

Informatie over eventuele afspraken 'valt allemaal onder de fiscale geheimhoudingsplicht', zei premier Mark Rutte gisteren in debat met de Kamer. Hij zei te hopen dat deze gegevens wel gedeeld kunnen worden met onder meer financiële instellingen, maar voegde daar aan toe: "Ik weet echt niet of het juridisch kan." 

Een Kamermeerderheid vraagt nu dus wel deze gegevens te delen. Verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij moet kijken hoe hij nu met de motie omgaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jachten van oligarchen niet meer veilig voor sancties: westen 'bevriest' plezierboten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore