Reparatie koopkracht

Tweede Kamer wil volgend jaar al hogere kilometervergoeding

22 maart 2022 19:03 Aangepast: 22 maart 2022 20:00
Tanken is de afgelopen tijd flink duurder geworden. Beeld © ANP

Om de hoge brandstofprijzen te compenseren, wil een meerderheid in de Tweede Kamer de kilometervergoeding sneller verhogen. Het zou gaan om een verhoging naar in eerste instantie 21 cent, en een jaar later naar 23 cent per kilometer. Dat is nu 19 cent.

Een VVD-voorstel om de eerste verhoging al in 2023 door te voeren in plaats van in 2024, zoals het kabinet van plan was, krijgt steun van een Kamermeerderheid.

Dat werd duidelijk in het debat met het kabinet over het koopkrachtverlies en de stijgende energieprijzen. De onbelaste vergoeding staat al sinds 2006 op 19 cent per kilometer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diesel bijna net zo duur als benzine: 'Dit gaat pijn doen'

Aanvankelijk later

De gemiddelde koopkracht in Nederland is de afgelopen maanden flink afgenomen door onder meer de gestegen prijs van gas, diesel en benzine. Een van de belangrijke redenen daarvoor is de oorlog in Oekraïne.

Het kabinet had in het coalitieakkoord al besloten de kilometervergoeding te verhogen. Het zou gaan om een stijging in 2024 naar 21 cent en vanaf 2025 23 cent. In elk geval VVD, CDA, PVV, JA21 en de PvdA willen die eerste verhoging nu al vanaf volgend jaar.

Dat moet worden betaald door het eerder afschaffen van het belastingvoordeel voor schenkingen van tot 100.000 euro voor de koop van een huis, de jubelton.

Goedkoper tanken

VVD-Kamerlid Eelco Heinen ziet dit als een goede manier om de koopkracht van werkende Nederlanders te repareren. "Er is eerder ook gezegd dat de afschaffing van de jubelton niet sneller kon. Dat bleek toch te kunnen. Met dezelfde blik kijk ik naar de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding."

Hij hoopt dat het kabinet de kilometervergoeding naar voren kan halen. "Van goedkoper schenken naar goedkoper tanken. En omdat die kilometervergoeding ook voor het OV geldt, kun je zeggen: van jubelton naar jubelwagon."

Voor een deel van de Tweede Kamer gaat deze verhoging niet ver genoeg. PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer noemt de hogere vergoeding wel een goed begin. "Maar ik vind die paar cent nog wel veel te mager."

Massaal de grens over voor benzine: 'Wat je wel niet doet voor een paar euro'

Nederlanders in het grensgebied doen het volop, tanken bij de buren. Bij deze Belgische pomp is het zelfs stervensdruk met Nederlandse klanten. Ze komen om euro's te besparen, maar hoeveel levert dat nou op?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore