Ga naar de inhoud
Na slepend conflict

Volt zet Nilüfer Gündoğan alsnog uit de fractie

Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Beeld © ANP

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan is definitief uit de fractie van Volt gezet. Dat meldt partijleider Laurens Dassen zojuist na afloop van de fractievergadering waar over haar lot gestemd werd. Gündoğan was daar zelf niet bij aanwezig.

De kwestie werd besproken in de fractievergadering, waar Gündoğan zelf niet aanwezig was. De overgebleven twee leden, partijleider Laurens Dassen en Marieke Koekkoek, handelden samen twee stemmingen af.

Bekijk hier de verklaring van Dassen direct na afloop van de fractievergadering:

Volt-leider Dassen: 'Besloten fractielidmaatschap Gündogan te beëindigen'

01:27
Volt
Lees ook:
Volt royeert Nilüfer Gündogan en zet haar uit de fractie

Twee stemmingen

Het eerste voorstel dat tijdens de vergadering gedaan werd, zorgde ervoor dat het fractiereglement zodanig werd aangepast dat iemand wegstemmen gemakkelijker zou worden.

Vervolgens werd er over het wegsturen van Gündoğan gestemd. Beide overgebleven Volters stemden daarvoor. Daarmee maakt Gündoğan geen deel meer uit van de fractie.

Bekijk ook wat fractiegenoot Koekkoek eerder zei over Gündogan

01:08

Niet aanwezig

Gündoğan had eerder aangekondigd wel deel te zullen nemen aan de vergadering, om tegen haar schorsing te kunnen stemmen. In een verklaring op Twitter schreef ze dat ze haar 'stem als fractielid' zou gebruiken om zich te verzetten tegen de stappen die Volt onderneemt om haar uit de fractie te zetten. Uiteindelijk heeft ze daar toch van afgezien. Ze heeft nog niet gereageerd op haar definitieve verwijdering, maar eerder liet ze weten haar zetel te behouden.

Gündoğan werd onlangs door Volt geschorst na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Zij werd onder meer beticht van handtastelijkheden en intimidatie. Het Kamerlid stapte daarop naar de rechter, die haar in een kort geding in het gelijk stelde en bepaalde dat Volt haar weer in de fractie moest opnemen.

Toch liep de ruzie daarna verder op, met hoogstwaarschijnlijk een royement tot gevolg.

Soap
Lees ook:
Soap duurt voort: Gündoğan beraadt zich op stappen nu Volt haar weer uit fractie zet