Ga naar de inhoud
Niet in eigen huis

Koning gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen

Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan een groepje Oekraïense vluchtelingen opvangen. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst na berichtgeving van RTL Nieuws. Het gaat om opvang in vertrekken op kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn, dat behoort tot het koninklijk domein.

Niet in eigen huis dus, maar vertrekken waarover de koning vrijelijk kan beschikken. Kasteel Het Oude Loo is een jachtslot uit de 15de eeuw, niet ver van Paleis Het Loo. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zullen naar verwachting zes tot acht gezinnen, dus zo'n 20 tot 30 mensen, er gebruik van kunnen maken.

"Dit is vrij uniek", zegt politiek commentator Frits Wester. "Je moet dit vooral zien als een manier om hun empathie te tonen aan de Oekraïense bevolking. Ze geven daarmee ook een afkeurend signaal af richting Poetin vanwege zijn gewelddadige inval in Oekraïne."

Belgisch koningspaar

Vorige week werd bekend dat koning Filip en koningin Mathilde van België Oekraïense vluchtelingen gaan opvangen. Drie gezinnen zullen worden ondergebracht in appartementen van de Koninklijke Schenking, de organisatie die staatseigendom ter beschikking stelt aan de Belgische koninklijke familie.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie - afgelopen vrijdag - kreeg premier Rutte nog de vraag of hij of het koningspaar van plan zijn om vluchtelingen in huis te nemen:

Gaan Rutte en de koning Oekraïense vluchtelingen in huis nemen?

01:29

Veel Nederlandse gezinnen

Ook veel Nederlanders vangen Oekraïense vluchtelingen op. Tot nu toe bieden ruim 1.700 geregistreerde gastgezinnen een thuis aan vluchtelingen uit Oekraïne. 

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Oekraïense vluchtelingen die in een Nederlands gastgezin belanden, van het kabinet 135 euro leefgeld per week krijgen. Oekraïners die in de gemeentelijke opvang zitten, kunnen 60 euro per week krijgen.