Ga naar de inhoud
Grensoverschrijdend gedrag

Gündoğan werkt aan 'plan van aanpak' en reageert na weekend op royement

Nilüfer Gündoğan. Beeld © ANP

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan wil pas na het weekend reageren op het besluit van haar partij Volt om haar uit de fractie te zetten en te royeren als partijlid. Dat laat Gündoğans advocaat Geert-Jan Knoops weten.

Hij zegt dat er aan een 'plan van aanpak' wordt gewerkt, waar ze komende week mee naar buiten komt. Hij wil niet zeggen of dat betekent dat Gündoğan zich zal verzetten tegen de stappen die Volt heeft aangekondigd. "We willen dit nu niet bekendmaken."

Volt
Lees ook:
Volt royeert Nilüfer Gündogan en zet haar uit de fractie

Het partijbestuur van Volt liet gisteren weten dat het Gündoğan uit de fractie in de Tweede Kamer én uit de partij wil zetten, vanwege de beschuldigingen aan haar adres van grensoverschrijdend gedrag.

Dinsdag stemt de fractie daarover, waarin naast Gündoğan partijleider Laurens Dassen en Kamerlid Marieke Koekkoek zitten. Het partijbestuur zal op een vergadering op 28 maart overgaan tot het royement. Dertien mensen hebben melding gemaakt van onder meer 'handtastelijkheden en intimidatie' door Gündoğan. Toen de eerste meldingen binnenkwamen, schorste de fractie Gündoğan. 

Terug naar fractie

Nilüfer Gündoğan zelf zei eergisteren nog dat ze na het weekend terug wilde keren naar de fractie.

Aan tafel bij Jinek zei de te hopen dat het nog goedkomt tussen haar en partijleider Laurens Dassen en Kamerlid Marieke Koekkoek. Dat was voordat ze werd geroyeerd.

Nilüfer Gündogan breidt aangifte tegen Volt uit

05:00
Volt wilde dat de aangifte van smaad en laster van Nilüfer Gündogan werd ingetrokken, maar ze kondigde aan dat ze het tegenovergestelde doet.

"Kamerleden en fracties zijn in een parlementaire democratie uiteindelijk zelfstandig", zei het bestuur in een verklaring. "Het bestuur van de vereniging kan twee gekozen volksvertegenwoordigers (Laurens en Marieke) niet dwingen om met haar de samenwerking in een politieke fractie voort te zetten."

Gündoğan heeft aangifte gedaan tegen de melders en de partij, wegens smaad en laster. Het intrekken van deze aangiftes was voor het bestuur en Dassen een voorwaarde voor verzoening.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.