Blije leiders

Huh, niemand verloren? Zo zetten politici de uitslag naar hun hand

17 maart 2022 17:37 Aangepast: 17 maart 2022 17:39
CDA-lijsttrekker Hoekstra reageert op het partijbureau op de uitslagen. Beeld © ANP

Opmerkelijk was het wel gisteravond, bijna elke partijleider was optimistisch over de uitslag. Iedereen leek een winnaar. Maar op basis van de uitslag klopt dat niet. Politiek verslaggever Fons Lambie vergelijkt de reactie van de partijleider met de uitslag.

CDA-leider Wopke Hoekstra: "Ik had dolgraag al onze zetels willen behouden. Dat zit er vermoedelijk niet in. En tegelijkertijd lijkt de uitslag beter dan verwacht", zei Hoekstra.

Fons Lambie: "Hoekstra zegt dit heel vroeg op de avond. Zo claimt hij het frame dat het verlies zou meevallen. Dat klopt deels. In de CDA-top vreesde men voor een nachtmerriescenario, als het dieptepunt in de landelijke peilingen werkelijkheid zou worden. Zo bezien valt het mee, maar het CDA verliest ruim 230 zetels. Dat doet pijn, voor een partij die zich graag opstelt als de landelijke partij die lokaal zeer actief is. Ze verloren zelfs in CDA-bolwerk Tubbergen, waar de partij jarenlang de absolute meerderheid had en toenmalig CDA-leider Buma een paar jaar geleden nog reclamespotjes opnam."

PvdA'er Lilianne Ploumen: "Amsterdam kleurt rood. En ook op veel andere plekken wordt Nederland roder en roder", sprak ze met schorre stem.

Fons Lambie: "De PvdA groeit iets, maar 'roder en roder' impliceert toch een landslide-overwinning. De PvdA gaat van 7,4 procent naar 7,8 procent. Ploumen was zeer enthousiast met de winst in Amsterdam, maar dat is volledig te danken aan de lokale lijsttrekker Marjolein Moorman. Die voerde een zeer persoonlijke campagne met een klassiek sociaaldemocratische insteek. Dat zal Ploumen ook aan het denken zetten. Zij was de afgelopen maanden vooral te zien als samenwerkingspartner van GroenLinks, maar wellicht moet zij ook haar eigen koers bijstellen, zoals ook PvdA-prominent Gerdi Verbeet suggereerde tijdens de RTL-Uitslagenavond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie wint in jouw gemeente? Bekijk de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen

GroenLinks-leider Jesse Klaver: "Ik durf het nog bijna niet te geloven, maar als we nu de exitpolls en alle voorlopige uitslagen zien die via alle mogelijke manieren binnenkomen, dan durf ik wel te stellen dat Nederland op ongelooflijk veel plaatsen voor de mensen, voor een eerlijkere en duurzame toekomst hebben gekozen, voor GroenLinks hebben gekozen."

Fons Lambie: "GroenLinks viert een beperkt verlies als een grote overwinning. Men had op veel erger gerekend, vanwege de peilingen. In Den Haag werd de afgelopen maanden zelfs gespeculeerd over een mogelijk aftreden van Jesse Klaver bij een zeer slechte uitslag, maar dat gaat nu niet gebeuren."

VVD-leider Mark Rutte: "Voor de VVD zijn er gemeenten waar we plusjes hebben, heel veel gemeenten waar we ongeveer gelijk zijn gebleven, ook gemeenten waar we iets dalen, het is niet precies te zeggen hoe dat over de rest van de avond uitpakt, maar één ding weet ik wel: het ziet er naar uit dat de VVD vanavond de grootste landelijke partij wordt bij deze gemeenteraadsverkiezingen."

Fons Lambie: "Dat klopt weliswaar in percentage, maar in zetelaantal is het CDA nog altijd de grootste. In de VVD werd gerekend op een stabiele uitslag, misschien een klein plusje doordat Rutte de afgelopen weken vanwege de Oekraïne-crisis veel in beeld was. Maar het blijkt toch een verlies te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opkomst verkiezingen opvallend laag, vrees dat het erger wordt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore