Twee verdachten

Roermond doet aangifte van ronselen volmachtstemmen, verdachten gehoord

16 maart 2022 22:09 Aangepast: 16 maart 2022 23:08
Beeld © ANP

Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft aangifte gedaan van het ronselen van volmachtstemmen. De aangifte is gisteren al gedaan, maar de gemeente heeft ervoor gekozen het pas na het sluiten van de stembureaus, vanavond, bekend te maken.

Met ronselen van volmachten wordt bedoeld dat iemand kiezers vraagt om hun stempas te ondertekenen en af te geven als onderhandse volmacht. Dat is strafbaar.

Verdachte

Donders kreeg de afgelopen dagen concrete signalen binnen van het ronselen van stemmen. "Als burgemeester ben ik hier verantwoordelijk voor, en hecht ik aan, een eerlijk verloop van de verkiezingen in Roermond", zei Donders. "Om die reden heb ik deze stappen ondernomen." De kwestie ligt nu bij het Openbaar Ministerie.

Het is niet bekend voor welke partij de stemmen werden geronseld. Bij de grootste partij in de gemeente, de Liberale Volkspartij Roermond, weten ze van niks. "Als het vanuit onze partij zou komen, dan horen we het wel. En dan moeten degenen die het hebben gedaan worden gestraft", zegt LVR-raadslid Ben Peters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verdenking stemfraude bij Haagse partij Groep de Mos'

Verdachten gehoord

Inmiddels zijn twee verdachten gehoord, zegt het OM. Dat roept mensen die ook zijn benaderd door stemmenronselaars op zich te melden.

Het Openbaar Ministerie in Limburg laat weten dat verkiezingsfraude een grote impact heeft. "De verdachten ondermijnen het democratisch systeem door dergelijk strafbaar gedrag. Het OM heeft de eerste melding en de aangifte dan ook serieus genomen en direct onderzocht. Inmiddels zijn twee verdachten gehoord. Verder is het onderzoek nog in volle gang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teruglezen: dit gebeurde tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen

Eerdere ronselpraktijken Roermond

Het is niet voor het eerst dat Roermond wordt opgeschrikt door vermeende ronselpraktijken. In 2014 deed toenmalig burgemeester Peter Cammaert aangifte van ronselen. De aangifte werd echter door het OM geseponeerd. Ook toen wilde de burgemeester niet zeggen welke partij hij in het vizier had.

Drie jaar geleden handhaafde de Hoge Raad een veroordeling van de liberale oud-wethouder Jos van Rey uit Roermond dat deze zich schuldig had gemaakt aan stempasfraude in de periode 2010-2012.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore