Wél leefgeld

Staatssecretaris vergist zich: toch geen vergoeding voor in huis nemen Oekraïners

15 maart 2022 19:45 Aangepast: 15 maart 2022 22:31
Oekraïense vluchtelingen in de Amsterdamse RAI waar de vluchtelingen zich kunnen melden en aan een opvangplek geholpen worden. Beeld © ANP

Staatssecretaris Van der Burg heeft onterecht gezegd dat Nederlanders die Oekraïense vluchtelingen in huis nemen, daarvoor een onkostenvergoeding kunnen krijgen. "Het lijkt me logisch dat iemand die een vluchteling in huis neemt daarvoor geld krijgt," zei hij tegen RTL Nieuws. Op dezelfde dag moet zijn ministerie daarop terugkomen.

"Er is sprake van een spraakverwarring", zegt een woordvoerder van Van der Burg desgevraagd. "Het klopt niet dat mensen die een Oekraïner in huis nemen een onkostenvergoeding krijgen."

Eerder zei de staatssecretaris nog dat mensen wel geld zullen krijgen als ze een Oekraïner in huis nemen, zoals te zien is in deze video: 

Wél leefgeld

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland terechtkomen, kunnen wél rekening houden met leefgeld zolang ze in ons land zijn. Vluchtelingen kunnen zelf bepalen of ze dat leefgeld houden, of geven aan de familie waar ze wonen. 

Over de hoogte van het bedrag gaan de meestbetrokken ministers morgen verder praten in het speciale crisisoverleg van het kabinet, dat nu wekelijks is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koningspaar in gesprek met Oekraïense vluchtelingen

Duizenden Oekraïners 

Vanmorgen waren er 7200 Oekraïners geregistreerd in Nederland. Het zijn er naar verwachting meer, want niet iedereen heeft zich nog geregistreerd.

Gemeenten hebben tot nu toe zo'n 21.000 opvangplekken vrijgemaakt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat moet op korte termijn stijgen naar 50.000 plekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marieke staat haar kamer af aan Oekraïense vluchtelingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore