Steun meerderheid Kamer

Tweede Kamer berispt Thierry Baudet om niet-melden nevenfuncties

15 maart 2022 16:33 Aangepast: 15 maart 2022 17:48
FvD-leider Thierry Baudet. Beeld © ANP

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet krijgt een berisping en een aanwijzing van de Tweede Kamer, omdat hij weigert zijn nevenfuncties te laten registreren. Het College van onderzoek integriteit had vorige week deze sancties aanbevolen na een onderzoek naar de kwestie.

Baudet wilde zelf niet meewerken aan dat onderzoek, dat werd ingesteld na een klacht van een burger. Een grote meerderheid steunde de aanbevelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoekscollege tikt Thierry Baudet op vingers om bijbanen

Kamerleden moeten nevenfuncties, extra inkomsten en giften melden in een openbaar register om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen.

Gevolgen voor vergoeding

Volgens politiek commentator Frits Wester heeft het opgeven van neveninkomsten voor Baudet mogelijk ook gevolgen voor zijn vergoeding voor zijn werkzaamheden als Tweede Kamerlid. "Neveninkomsten bijvoorbeeld uit een bedrijf hebben ook gevolgen voor de schadeloosstelling van betreffende Kamerleden. Een deel van de opgegeven neveninkomsten wordt namelijk verrekend, waardoor ze een lagere schadeloosstelling ontvangen."

Het College van onderzoek integriteit concludeerde dat Baudet de Gedragscode, die de Kamer zelf opstelde, heeft overtreden. Volgens het college is Baudet bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media bv. In deze twee functies gaat het onder meer om commerciële activiteiten.

Schorsing

De aanwijzing houdt in dat hij de functies alsnog moet melden aan het register, dat op de Kamerwebsite staat. Baudet liet vorige week al weten dat hij niet van plan is zijn nevenfuncties noch zijn neveninkomsten op te geven. Baudet schreef ook meerdere boeken waarmee hij alleen al vorig jaar tienduizenden euro's verdiende.

De zwaarste sanctie is een schorsing van een maand. Een betrokkene mag dan niet meedoen aan debatten, maar wel aan stemmingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore