Ga naar de inhoud
Aanpak coronapandemie

Einde aan bijna alle coronamaatregelen: mondkapjesplicht en thuiswerkadvies vervallen

Vanaf volgende week verdwijnt de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Beeld © ANP

Het kabinet schaft volgende week woensdag de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af. Ook is testen voor toegang dan niet meer nodig voor grote binnenevenementen en het thuiswerkadvies verdwijnt. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zojuist bekendgemaakt.

De maatregelen en de adviezen verdwijnen vanaf volgende week woensdag. De mondkapjesplicht in het vliegtuig blijft nog wel bestaan, maar dat komt omdat dat internationaal wordt geregeld.

Thuiswerken

Het kabinet stapt af van het advies om gedeeltelijk thuis te werken. Voor werkenden gold tot nu het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor. Ook het testen voor toegang wordt geschrapt. Deze maatregel gold nu alleen nog voor bezoekers van grote evenementen. Maar ook zij hoeven zich straks niet meer vooraf te laten testen om binnen te komen.

Reizigers buiten de Schengen-zone moeten gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben of een test hebben gedaan om Nederland binnen te komen.

Twee jaar geduurd

De eerste coronamaatregelen werden aangekondigd in maart 2020. Iets meer dan twee jaar later zal zorgminister Ernst Kuipers waarschijnlijk bekendmaken dat ze voorlopig nagenoeg allemaal worden geschrapt.

De regels waren de laatste weken al niet zo streng meer. De versoepelingen zijn daarom niet bekendgemaakt in een grote persconferentie die 's avonds live wordt uitgezonden op televisie, maar tijdens een persmoment op Mark Ruttes ministerie van Algemene Zaken. Rutte zelf was daar niet bij zijn. Kuipers heeft het besluit alleen toegelicht. Kijk hier naar het statement van Kuipers.

Kuipers: 'Druk op de zorg valt gelukkig mee, versoepelingen verstandig'

02:12
Nul
Lees ook:
Nul coronamaatregelen? Het kabinet beslist vandaag

Het Outbreak Management Team (OMT) gaf gisteravond grotendeels groen licht voor versoepelingen, maar merkte wel op dat mondkapjes in het ov nog toegevoegde waarde hebben bij hoge besmettingsaantallen. Ook zouden het thuiswerkadvies en de quarantaineregels nog moeten blijven, aldus de experts. Wel benadrukten zij dat de ministersploeg over het uiteindelijke besluit gaat.

OMT:
Lees ook:
OMT: mondkapjes in het ov hebben zin, quarantaine moet blijven

Basisregels

Het kabinet vindt versoepelingen verantwoord omdat het risico dat de zorg en de samenleving als geheel ernstig ontregeld raken door het virus nu veel kleiner is. Deels komt dat door de minder ziekmakende omikronvariant van het virus, en deels doordat veel mensen antistoffen hebben door een vaccinatie of doorgemaakte infectie.

Helemaal zullen de coronaregels nog niet verdwijnen. Zo zijn er nog regels voor mensen die naar het buitenland reizen. Mondkapjes blijven in het vliegtuig verplicht. Ook wordt nog altijd aangedrongen op de basisregels, zoals handen wassen en testen bij klachten. Dat zal ook zo blijven.

Een deel van de regels die nu niet meer van kracht zijn, kan snel opnieuw worden ingevoerd doordat de juridische grondslagen daarvoor nog altijd bestaan. De regel die bepaalt dat je verplicht afstand van mensen moet houden staat nog altijd in de wet. De te houden afstand staat nu op ten minste nul meter. In de praktijk is de regel daarmee geschrapt, maar in theorie nog niet helemaal.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil per 23 maart de laatste coronaregels afschaffen