Ga naar de inhoud
Nieuwe cijfers

Minder gas uit Groningen nodig dan gevreesd door milde winter

Afgesloten gaswinningslocatie in Ten Post. Beeld © ANP

Er mag dit jaar waarschijnlijk 4,6 miljard kuub gas worden gewonnen uit het Groningenveld. Dat is aanzienlijk minder dan de 7,6 miljard kuub waar het vorige kabinet voor moest waarschuwen, maar wel iets meer dan voorspeld aan het begin van dit gasjaar. Voorwaarde is wel dat de rest van het gasjaar gemiddeld verloopt.

De belangrijkste reden dat er minder gewonnen hoeft te worden is de zachte winter: ons gasverbruik is lager dan verwacht omdat de temperaturen relatief hoog waren. Het zogenoemde gasjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september.

Andere reden

Een andere reden dat er toch minder gewonnen hoeft te worden, is meer technisch van aard. Gas dat nog geschikt gemaakt moest worden voor de Nederlandse huishoudens door het bij te mengen met stikstof, blijkt minder stikstof nodig te hebben dan gedacht. Daardoor kan met dezelfde hoeveelheid stikstof meer gas worden gemaakt. 

'Groningers:
Lees ook:
'Groningers: gaskraan open om minder Russisch gas te importeren'

Definitieve sluiting ligt nog open

Staatssecretaris Hans Vijlbrief: "Er moet weliswaar extra gas worden gewonnen dit gasjaar, maar het is gelukkig beperkt. De wereld is de afgelopen maand drastisch veranderd en dat heeft ook effect op onze energievoorziening. 4,6 miljard kuub uit het Groningenveld geeft genoeg zekerheid voor dit gasjaar."

Bekijk ook: zo kom je snel zelf van het gas af

07:26

Oorlog in Oekraïne 

Het Groningenveld is na dit gasjaar alleen nog maar beschikbaar als reservemiddel in geval van een extreem koude winter of grote leveringsproblemen. Alles is erop gericht om het veld daarna zo snel mogelijk definitief te sluiten. Volgens Vijlbrief ligt de weg naar een snelle definitieve sluiting van het veld, zelfs in 2023, nog steeds open.

De omstandigheden zijn echter onzeker. Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne. Het kabinet blijft benadrukken dat het Groningenveld alleen in beeld komt als allerlaatste optie, wanneer de energielevering aan huishoudens ernstig in gevaar komt.

 

Wat
Lees ook:
Wat als Rusland de gaskraan dichtdraait? Zo pakt Nederland een gastekort aan
Bron: RTL Nieuws
Meer over