Alleen basisregels blijven gelden

Kabinet wil per 23 maart de laatste coronaregels afschaffen

10 maart 2022 16:55 Aangepast: 10 maart 2022 16:58
Mondkapjes hoeven niet meer in de trein.

Het kabinet durft het aan: per 23 maart worden ook de laatste coronaregels afgeschaft. Dat wil het kabinet dinsdag bekendmaken, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Dat betekent dat de mondkapjes niet meer nodig zijn in het openbaar vervoer en dat voor grote evenementen testen niet meer nodig is. Ook het thuiswerkadvies vervalt vanaf woensdag.

Voorwaarde is wel dat ook het Outbreak Management Team met de stap kan leven. Het OMT komt morgen bijeen voor advies. Dinsdag neemt het kabinet het definitieve besluit en licht minister Kuipers dat toe in een persmoment. 

Inzet is dat alleen de basisadviezen, zoals handen wassen en hoesten in de elleboog, nog van kracht blijven. In het openbaar vervoer hoeft geen mondkapje meer te worden gedragen. In vliegtuigen blijft dat nog wel nodig.

Geen testen meer 

Bij grote evenementen hoeft per 23 maart ook niet meer getest te worden. Het advies om de helft van de tijd thuis te werken als dat kan, zou per direct, dus per aanstaande dinsdag, al verdwijnen. Nu is het advies nog: werk maximaal de helft van de tijd op kantoor. 

Het aantal coronabesmettingen loopt de afgelopen weken weer flink op, maar dat leidt vooralsnog niet tot grote problemen in de zorg.

RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore